Ubjedljiva pobjeda desnice na izborima u Sjevernoj Makedoniji: Šta to znači za europski put zemlje?

0
Radiosarajevo.ba
Ubjedljiva pobjeda desnice na izborima u Sjevernoj Makedoniji: Šta to znači za europski put zemlje?
Foto: Anadolija / Stevo Pendarovski i Godrana Siljavska-Davkova

Sjeverna Makedonija dobija prvu predsjednicu u historiji zemlje, pošto je Gordana Siljanovska Davkova, kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE ubjedljivo je pobijedila odlazećeg predsjednika Stevu Pendarovskog, pokazuju preliminarni nezvanični rezultati drugog kruga izbora.

Pristalice VMRO su slavile nakon što je objavljeno da je koalicija koju predvodi ova partija osvojila 41.4 posto glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima, na osnovu obrađenih blizu 70 posto listića.

"Ponašat ću se kao predsjednica svih građana i vrata moje kancelarije otvorena su za sve", rekla je Siljanovska Davkova.

Crvena zvezda osvojila ABA ligu, Partizan "pometen" u finalu

Crvena zvezda osvojila ABA ligu, Partizan "pometen" u finalu

Odlazeći predsjednik Stevo Pendarovski čestitao je pobjedu Siljanovskoj Davkovoj, rekavši da su rezultati koji pokazuju da je njegova protivnica osvojila oko 64 posto glasova "jasni".

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM), čiji je predsjednički kandidat bio Penderovski, osvojio je oko 14 posto glasova na parlamentarnim izborima, desetim otkako je zemlja proglasila nezavisnosti od Jugoslavije 1992. godine.

Koalicija najveće albanske partije DUI, 'Europski front', može da računa na oko 15 posto glasova.

Opoziciona predsjednička kandidatkinja je u prvom krugu prije dvije sedmice osvojila 40 posto glasova birača od 1,8 miliona stanovnika, a Pendarovski dvostruko manje.

Siljanovska Davkova i Pendarovski su bili glavni takmaci i na prošlim predsjedničkim izborima, održanim 2019. godine, kada je Pendarovski slavio u drugom krugu.

Vlast je u rukama SDSM-a bila od 2016. godine, važne za modernu historiju Makedonije.

Tada je, poslije gotovo dvije decenije vlasti, svrgnut proruski lider Nikola Gruevski, nekadašnji lider VMRO-DPMNE, a Sjeverna Makedonija ubrzo postiže niz važnih dogovora.

Prije svega, rješava višegodišnji spor s Grčkom oko imena, pa prefiks 'Bivša Jugoslovenska Republika', mijenja sa 'Sjeverna' i, poslije 17 godina čekanja, kreće u pregovore sa Europskom unijom.

Međutim, umjesto najavljivanog brzog ulaska u EU, taj put danas blokira Bugarska zbog spora oko jezika i historije.

"Od izbora očekujem da pobjedi bolji, neko ko će bolje raditi za narod i državu", rekla je 70-godišnja Vera Gruevska Markovska za BBC na srpskom pošto je glasala.

Život u Makedoniji danas, kako navodi, nije dobar.

"Teško je, vrlo teško… Bolje me ne pitaj, spisak je poduži", dodaje uz osmjeh.

Tridesetogodišnji Bojan kaže da "narod Makedonije samo želi bolji život".

Sjeverna Makedonija je od 2020. članica NATO, ali je posljednjih godina potresaju korupcionaške afere, politička previranja i spor ekonomski rast, iako je 2023. prosječna zarada dostigla oko 800 eura.

Nalazi se na 78. mjestu od 150 zemalja sveta na listi percepcije korupcije za 2023. godinu, koju objavljuje nevladina organizacija Transparency Internacional, dok je i izvještaji Freedom House opisuju kao veoma koruptivnu državu, prenosi BBC.

Na parlamentarnim izborima vodila se borba i među albanskim partijama, koje su prvi put izašle u dvije snažne koalicije.

Jedna je oko Demokratske unije za integraciju (DUI), koja je na vlasti u zemlji u posljednjih 20 godina - prvo sa VMRO-DPMNE, a potom i sa SDSM.

Druga koalicija, nazvana Vlen (Vrijedi), okuplja nekoliko opozicionih partija, koje imaju podršku i kosovskog premijera Aljbina Kurtija i njegovog Samoopredjeljenja.

Rezultati albanskih partija koje zastupaju oko 440.000 etničkih Albanaca, ili 24 posto stanovništva Severne Makedonije, biće vjerojatno odlučujući za formiranje buduće vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije