Regionalna saradnja je prioritet

Radiosarajevo.ba
Regionalna saradnja je prioritet

Aktuelna ekonomska i finansijska kriza, kao i kriza u evrozoni pogodile su snažno države Centralnoevropske inicijative /CEI/, a krupni problemi ne mogu da se riješe izolovano, rekao je danas premijer Srbije Mirko Cvetković.

"Regionalna saradnja jedan od prioriteta spoljne politike Srbije", rekao je Cvetković, otvarajući samit Centralnoevropske inicijative, na kome učestvuju i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević, kao i premijeri i zamjenici premijera zemalja članica ove inicijative.

Cvetković je naveo da su efekti krize "u potpunosti globalizovani" i još jednom se potvrdilo postojanje visokog stepena međuzavisnosti ekonomija država unutar svjetske privrede.

On je istakao napore Srbije u produbljivanju regionalne saradnje, navodeći da svaki napor u pravcu jačanja regionalne saradnje i partnerstva predstavlja investiciju u zajedničku budućnost regiona.

Cvetković očekuje da će Srbija, koja je ispunila brojne reformske uslove, u decembru dobiti status kandidata za članstvo u EU i što skoriji datum za početak pregovora o pristupanju.

"Srbija je posvećena reformama, a cilj joj je da cjelokupan pravni, politički i ekonomski sistem učini boljim za sve svoje građane", kaže on.

Cvetković je naveo da je Srbija svoju konstruktivnu ulogu pokazala u svim regionalnim forumima, ali i prema zemljama u regionu, navodeći da je to za Srbiju politički i moralni zadatak, jer on predstavlja siguran put za čvršće regionalne povezivanje, izgradnju povjerenja i ekonomski razvoj.

Tema skupa je "Regionalna saradnja i evropske integracije, novi pristup u jačanju privrede zemalja", a učesnici su razmijenili mišljenja o mogućnostima jačanja regionalne saradnje i konkurentnosti svojih ekonomija, uzimajući u obzir efekte svjetske ekonomske krize.

Srbija je trenutno predsjedavajući CEI, a 2012. godine tu dužnost će preuzeti Ukrajina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije