Referendum za Srđ propao zbog slabog odziva

Radiosarajevo.ba
Referendum za Srđ propao zbog slabog odziva


Referendum koji se danas održao u Dubrovniku, a na kojem su građani trebali odlučiti o sudbini brda Srđa, nije uspio jer je na birališta izašlo svega 28,4 posto birača, javljaju hrvatski mediji.

Da bi referendum uspio, izlaznost je morala biti najmanje 50 posto plus jedan birač, kako bi rezultati referenduma bili obvezujući.

Građani Dubrovnika na referendumu su se izjašnjavali jesu li za ili protiv usvajanja urbanističkog plan uređenja kojim se, uz izgradnju igrališta za golf, dozvoljava i izgradnja smještajnih kapaciteta s ležajevima (vila, hotela i apartmana) na platou brda Srđ.

Protiv 83 posto građana

Prema neslužbenim rezultatima na birališta je izašlo 10.782 građana od kojih je 83 posto glasalo protiv. Kada se uzme u obzir cijeli broj birača, kojih je u Gradu Dubrovniku upisano 37.952, protiv se izjasnilo 23,5 posto birača tog od ukupnog broja.

Na Srđu se planira gradnja golf terena uz koje bi se smjestila brojne vile, hoteli i apartmani, a građanska inicijativa Srđ je naš, koja je pokrenula i inicijativu za referendum, već se dugo protivi tom planu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije