Reakcije na presude Gotovini i Markaču

Radiosarajevo.ba
Reakcije na presude Gotovini i Markaču

Predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva i nekadašnji hrvatski ministar vanjskih poslova Zvonimir Šeparović izjavio je  kako se u Haagu dogodila strašna nepravda te da presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču Hrvatska ne može mirno prihvatiti jer je riječ o dubokoj politizaciji suda, prenosi Hina.
 
   "Junak naše obrane, koji je čist kao suza i bio žestok u čuvanju reda danas je razapet od sramnoga Haaškog suda, koji ne prepoznaje istinu niti mu je stalo do istine", izjavio Šeparović, dodavši da je takvom presudom obezvrijeđena hrvatska žrtva, a obrana pretvorena u zločin. Sve je ovo samo dokaz, kako je rekao, da nastavljaju s našim osporavanjem i da nam ne dopuštaju da dišemo.
 
 Šeparović: "Čista konstrukcija" 

Po Šeparovićevim riječima "zajednički zločinački pothvat" za koji su osuđeni Gotovina i Markač je čista konstrukcija koja se ne može u pravu održati, jer je riječ o dubokoj nezakonitosti. Jedan sastanak na Brijunima na kojem je planirano oslobađanje hrvatskog područja proglašen je "zajedničkim zločinačkim pothvatom". To je zaista nečuveno, rekao je.
 
 Upozorava da je najstrašnije što se u Haagu sudilo mrtvima. "To se u povijesti nije nigdje dogodilo, nego pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju u Haagu, da se sudi prvom hrvatskom predsjedniku Tuđmanu, stvaraocu i osloboditelju države", rekao je Šeparović, usporedivši to kao da se sudilo Ataturku ili Garibaldiju za ujedinjenje Italije.  
 
 Šeparović je izrazio na kraju nadu da će presude u žalbenom postupku biti izmijenjene.
 

Puhovski: Čermak oslobođen politički

Bivši predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) i svjedok Tužiteljstva Žarko Puhovski smatra da je Haaški sud sva događanja sagledao kroz političku zlouporabu vlasti u vojnoj izvedbi generala Gotovine i Markača, a da je kod oslobađajuće presude za generala Čermaka presudio upravo politički element.
 
 Puhovski ističe kako iz obrazloženja presude proizlazi zaključak da se zločin dogodio na Brijunima, a da je Čermak oslobođen jer nije bio na sastanku državnog i vojnog vrha uoči Oluje na Brijunima.
 
 "Činilo mi se cijelo vrijeme da je najslabija karika Tužiteljstva optužnica prema Gotovini a on je dobio najveću kaznu, te da je najjače dokaze Tužiteljstvo imalo u odnosu prema generalu Čermaku, a on je oslobođen", rekao je Puhovski. 
 
   Smatra kako je u širem smislu zabrinjavajuće to što sud tvrdi da je vlast zlouporabljena na svim razinama, od bivšeg predsjednika Tuđmana do generala Markača, dok se užem smislu prenaglašava granatiranje i govori da je ono bilo glavni razlog za bijeg stanovništva.
 
   Pritom se, podsjeća Puhovski, potpuno zanemarilo da je general Gotovina već u roku od 24 sata nakon Oluje bio u BiH.
 
  Borković: Pokušaj legalizacije Krajine

"Ovo je presuda hrvatskoj državi", ocijenio je presudu hrvatskim generalima posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković.
 
 Borković, poznatiji kao Mladi Jastreb, smatra da su u presudi vidljive političke konotacije i da je riječ o pokušaju legalizacije tzv. krajine kao legalne tvorevine unutar Hrvatske te svojevrsnoj nagradi Srbiji za gubitak Kosova.
 
Morić: Veliko razočarenje

Bivši pomoćnik hrvatskog ministra unutarnjih poslova za temeljnu policiju Joško Morić izrazio je veliko razočaranje presudom posebice jer, kako kaže, kao sudionik događaja zna da generali Gotovina i Markač nisu počinili kaznena djela za koja su nepravomoćno osuđeni.
 
"S obzirom na izlaznu strategiju suda i činjenicu da su trojica generala jedini optuženici iz Hrvatske mislim da je na donošenja odluke i odmjeravanje kazne očigledno utjecala politika", zaključio je Morić koji je na suđenju bio svjedok obrane trojice hrvatskih generala. 
 
 Grubišić: Ne priznajemo presudu

Hrvatski saborski zastupnik HDSSB-a Boro Grubišić izjavio je da njegova stranka ne priznaje osuđujuću hašku presudu hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču kao sudionicima udruženog zločinačkog pothvata, jer presudu smatra sramotnom, a odgovornom za nju smatra "izdajničko i slugansko" ponašanje hrvatske politike od 2000. godine naovamo.
 
 "Ne priznajemo ovu presudu, ovo je žalost i sramota, prije svega hrvatske vlade. Ali hrvatski narod će znati ocijeniti tko se ponaša izdajnički, sluganski prema Europi, Srbiji, prema Dodiku u Republici Srpskoj. Ovdje je sve jasno", izjavio je Grubišić novinarima u
Saboru.
 
Presudu vidi i kao potvrdu da je Haški sud politički sud, kao i da su hrvatske vlade propustile učiniti sve kako bi oborile optužbe za zločinački pothvat.  

 

HDZ BiH: Najoštrija osuda

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH najoštrije osuđuje nepravomoćnu presudu Haškog suda kojom su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora.
 
 "Ovom nepravomoćnom i nepravednom osudom, Hrvati su krivi što su osnovali neovisnu Republiku Hrvatsku i što su se obranili u Domovinskom ratu", stoji u današnjem HDZ-ovom priopćenju.
 
 Iz spomenute stranke posebno odbacuju kvalifikaciju presude "udruženi zločinački pothvat“, jer taj koncept, kako navode,  krši pravna načela i proglašava optuženog krivim za djelo koje nije sam počinio i nije namjeravao počiniti  Drugi je razlog da se ta kvalifikacija ne temelji na međunarodnom običajnom pravu. 
 
 "Samo ako se osude pravi počinitelji, pravda može biti zadovoljena, a ako se osude nevini, kao što je to slučaj s časnim hrvatskim generalima Gotovinom i Markačem, to onda nije pravda, već nepravedna optužba napadnute države, a time i njezinog naroda. A ovakva nepravda ne pridonosi uspostavi povjerenja i mira, već može biti uzrok novim podjelama i ozbiljnim nesporazumima", navodi se u priopćenju.  

 

Šok u Pakoštanima

Šok, nevjerica i suze zavladali su Pakoštanima nakon izricanja presude hrvatskom generalu Anti Gotovini.
 
 Oko 200 njegovih sumještana okupili su se u kafićima na rivi kako bi pratili izricanje presude Haaškog suda, a komentiraju da je presuda posljedica političkih igara kojima se u najcrnji kontekst pokušava dovesti uloga Ante Gotovine u Domovinskom ratu. Presudu su dočekali dostojanstveno i bez izgreda.
 
  Teta Ante Gotovine Marija Biočev, koja je iz bolnice, gdje je na liječenju, stigla na rivu u Pakoštane kako bi pratila prijenos suđenja, sa suzama u očima ustvrdila je kako joj je pomalo uništena cijela obitelj. "Što su napravili od njega, zatvorili su ga kao zločinca i nikog više nema", zavapila je Marija Biočev pred novinarima. Šok presudom ne skriva ni Gotovinin prijatelji i suborac Žoni Maksan. Rekao je kako hrvatska država ne skrbi o svojim
braniteljima, pogotovo generalima.
 
Haaški sud, istaknuo je Maksan, donio je presudu hrvatskome narodu.
 
Razočaranost presudom generalu nije krio ni zadarski dožupan Stanko Zrilić, a novinarima je rekao da je ona sramota za međunarodno pravosuđe.
 
Optužbom za udruženi kriminalni pothvat na čelu s tadašnjim predsjednikom države Franjom Tuđmanom sud je osudio hrvatsku državu, zaključio je Zrilić.  

Predsjednik HVIDRA-e Josip Đakić izjavio je danas kako je "zgrožen haaškim presudama koje generalima Gotovini i Markaču na teret stavljaju strašne optužbe".

Optužbe da su i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, nekadašnji ministar obrane Gojko Šušak te pokojni general Zvonimir Červenko bili zajedno u zločinačkom pothvatu znače zapravo da je Hrvatska osuđena kao zločinačka organizacija i da je stvorena na zločinu, ustvrdio je Đakić

 

Protesti nekoliko stotina branitelja u Zagrebu

 

Nekoliko stotina prosvjednika nakon braniteljskog skupa na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačiča okupilo se pred središnjicom HDZ-a uzvikujući parole protiv HDZ-a i vlasti poput "HDZ lopovi", "Izdaja"

 

Nakon HDZ-a branitelji su se uputili u prosvjednu šetnju gradom pjevajući domoljubne pjesme i uzvikujući parole potpore hrvatskim generalima "Uz njih smo".

 

Prosvjednici su krenuli prema sjedištu SDP-a na Iblerovom trgu pjevajući domoljubne pjesme vičući "Izdaja, izdaja" te mašući hrvatskim zastavama i portretima generala Ante Gotovine te zastavom s prekriženim znakom EU-a.

 

 Prije dolaska pred središnjicu SDP-a branitelji su se zaustavili ispreMinistarstva branitelja uzvikujući "Izdaja".

 

Ispred središnjice SDP-a kratko su se okupili vičući "Isti ste ko HDZ",  "Gdje je sada oporba", "Izdaja izdaja", "Zašto nas se bojite".

 

Prosvjednici su se nakon toga vratili na Trg gdje još uvijek mirno prosvjeduju protiv presuda hrvatskim generalima u Haagu.

 

Prosvjed osiguravaju pripadnici interventne, temeljne i specijalne policije.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije