Reakcije na izbacivanje Sanadera iz HDZ-a

Radiosarajevo.ba
Reakcije na izbacivanje Sanadera iz HDZ-a
Sanader - izbačeni počasni član HDZ-a (Foto: Reuters)

Nakon odluke Predsjedništva HDZ-a da svog počasnog predsjednika i bivšeg premijera Hrvatske Ivu Sanadera izbriše iz članstva reagirali su mnogi dužnosnici ove stranke kao i opozicioni lideri.

Tri protiv, dva suzdržana, 16 za

Sanader je u nedjelju, 03. januara, u stranačkim prostorijama organizirao konferenciju za štampu na kojoj je otvoreno kritizirao rad HDZ-a, kao i rad premijerke i predsjednice stranke Jadranke Kosor. U društvu predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića, nekolicine ministara i viših dužnosnika stranke, Sanader je najavio povratak u politiku.

Stoga je u ponedjeljak organizirana vanredna sjednica Predsjedništva HDZ-a na kojoj je, nakon višesatnog zasjedanja, donesena odluka o brisanju Sanadera iz stranačkog članstva jer je narušio ugled stranke.

Za brisanje je glasalo 16, protiv je bilo troje članova Predsjedništva i dvoje je bilo suzdržano. Sanader je nakon ove odluke kratko saopštio da „prihvata odluku Predsjedništva“.

Kosor: Tako se nismo dogovorili

Za Sanaderove ocjene koje je izrekao da je Vlada trgovala teritorijem, da je stranka loše vođena i da je rezultat HDZ-a na predsjedničkim izborima bio katastrofalan, premijerka Hrvatske je kazala da vode k raskolu HDZ-a i vladajuće koalicije, odnosno prijevremenim izborima.

Kosor: Sanader je mogao dovesti do pada vlade

"Tako se nismo dogovorili", rekla je Kosor komentirajući Sanaderov istup. Da je bilo ko od nas ovdje prije osam mjeseci na taj način sazvao konferenciju za novinar, kao što je to napravio Sanader, izletio bi iste sekunde iz stranke kroz prozor, rekla je.
"Ja na taj način ne mogu voditi stranku, da ja snosim odgovornost, a netko drugi vuče konce", rekla je odlučno premijerka Kosor.

Nije htjela govoriti o tome kako će se čelništvo stranke odnositi prema Luki Bebiću rekavši samo kako danas govori "o današnjoj odluci, a sutra je novi dan".

Upitana boji li se Sanaderova povratka u Sabor, rekla je kako se ne boji i podsjetila da je Sanader prije šest mjeseci rekao da odlazi i da se neće vratiti u aktivnu politiku. "Imali smo puno poštovanje prema toj odluci, makar do kraja nismo, kao ni javnost znali zašto je otišao. Prema tome i povratak u Sabor, na koji ima pravo, svakako bi zahtijevao, a to su normalna pravila ponašanja u uređenoj državi i stranci, onda reći, ako se vraća, zašto je otišao", dodala je te na novinarski upit koji su razlozi Sanaderova povratka odgovorila da to treba "pitati njega".

Reakcija Mesića i opozicije

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i također član Predsjedništva HDZ-a Vladimir Šeks izjavio je u emisiji „Otvoreno“ HTV-a da je Sanader izbrisan iz članstva jer je „teško povrijedio interese HDZ-a i nanio štetu ugledu stranke“.

Šeks je istaknuo i kako glede povratka u HDZ, član komu je prestalo brisanjem članstvo može pod određenim okolnostima i uvjetima odlukom vrhovnog stranačkog tijela biti vraćen u HDZ. "To može biti na temelju molbe, ali je to stvar daleke spekulacije i budućnosti," rekao je.

I hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pohvalno se izjasnio o odluci Predsjedništva HDZ-a.

"Bila je to jedina logična odluka jer je Ivo Sanader nastupio pučistički, organizirao je puč koji nije uspio i to što se dogodilo bilo je jedino što se moralo dogoditi", rekao je u telefonskom razgovoru za Hrvatski radio predsjednik Mesić, koji je na odmoru na Hvaru.

Mesić smatra da bi Luka Bebić trebao odstupiti s mjesta predsjednika Hrvatskoga sabora jer je, rekao je, "Bebić bio jedan od onih koji su sudjelovali u puču pa zato treba snositi posljedice".

I predsjednički kandidati zadovoljni


Za Ivu Josipovića, predsjedničkog kandidata SDP-a, odluka Predsjedništva HDZ-a je unutarstranačko pitanje.

"Oni odlučuju o tomu koga će i pod kojim uvjetima imati u članstvu. Važno je za hrvatsku političku scenu da tako velike stranke stabilno funkcioniraju", rekao je Josipović dodajući kako treba vidjeti "kuda dalje ide taj sukob u HDZ-u".

Josipović je istaknuo kako ustrajava na tomu da se "poštuju demokratski standardi i transparentnost i da hrvatska politička scena bude stabilna".

Na novinarski upit je li Sanadera strah od njega ako bude izabran za predsjednika države i bi li u tom slučaju, s obzirom na to da predsjednik države ima nadzor nad obavještajnim službama, "pokrenuo istragu protiv njega", Josipović je odgovorio kako će, bude li izabran za predsjednika, "biti odlučan", te da mu nije poznato ima li se razloga Sanader bojati. "Predsjednik Republike Hrvatske mora provoditi zakon koji mora biti jednak prema svima bez obzira na to o kome se radilo", dodao je.

Neovisni predsjednički kandidat Milan Bandić u ponedjeljak je u povodu isključenja Ive Sanadera iz HDZ-a ocijenio da su "Sanaderove egzibicije štetne - ne samo za vladajuću stranku nego i za Hrvatsku" te da su predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor i vodstvo stranke postupili racionalno.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije