Razuzdani fratar pobjegao s ukradenim novcem

Radiosarajevo.ba
Razuzdani fratar pobjegao s ukradenim novcem


Hrvatsku je obišla priča o razuzdanom fratru Šimi Nimcu, koji je bez znanja i dozvole nadređenih, prodao zemljište od 40.000 kvadrata i tako neovlašteno prisvojio oko 1.3 miliona eura.

Neodgovorni duhovnjak i ranije je privlačio pažnju javnosti zanimljivim potezima, a kako mediji u Hrvatskoj saznaju, već je skinuo mantiju i s nepoznatom djevojkom napustio zemlju. 

''Odabrao je idealan trenutak, neposredno prije kapitula svoje Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja na kojoj je promijenjeno vodstvo, pa je umjesto dotadašnjeg fra Željka Tolića, izabran fra Joško Kodžoman, pa je pažnja fratara danima bila usmjerena na skupštinu, a ne na događanja u župama.

Slučaj se pročuo, no fra Šime se oglušuje na upozorenja iz Nadbiskupije i Provincijalata, te s novcem nestaje u nepoznatom smjeru, a u Baškoj Vodi je za župnika imenovan fra Petar Vrljičak, dotadašnji župnik Vrgorca. 

U Provinciji teče postupak u kojem se odlučuje o fra Šimino izbacivanju iz Reda, a makarskim primorjem potekle su ćakule: o fatalnoj ženi koja ga je nagnala na takvu odluku, o osiguravanju budućnosti novcem od prodaje terena, o jahti koju je kupio…'', piše Slobodna Dalmacija.

Slučaj iz Baške Vode potresao je Hrvatsku, a vijesti o eventualnoj destinaciji odbjeglog fratra još uvijek se ne naziru.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije