Ratko Mladić stigao u Haag

Radiosarajevo.ba
Ratko Mladić stigao u Haag

22:03 Portparolka Haaškog tribunala Nerma Jelačić kazala je da Ratka Mladića trenutno upoznavaju sa pravima u pritvoru. Večeras će ga također pregledati i zvanični ljekar Tribunala. Dobit će kopiju optužnice, prva 24 sata boravit će u izolaciji zbog privikavanja, a onda će biti premješten u jedno od tri pritvorska odjeljenja.

22:01 Ambasadorica BiH u Holandiji Miranda Sidran-Kamišalić kazala je za BHT da je prisustvovala primopredaji Ratka Mladića u Rotterdamu. Ponuđene su mu konzularne usluge u toku boravka u pritvoru, jer je Mladić - državljanin BiH. Ambasadorica dodaje da je Mladić pokušavao što duže razgovarati sa svima prisutnima. Čak je i samu ambasadoricu pitao iz kojeg je dijela Sarajeva i objašnjavao gdje je on imao kuću u Sarajevu.

21:45 Ovu informaciju zvanično je potvrdilo i Haaško tužilaštvo. Ratko Mladić, osumnjiče za genocid i druge ratne zločine, stigao je u Haag.

21:30 Mladić helikopterom prebačen u Haag iz Rotterdama.

20:10 Ispred hangara aerodroma u Rotterdamu nalazi se helikopter kojim će Mladić najvjerovatnije biti prebačen u pritvorsku jedinicu haškog tribunala.

19:45 Avion u kome se nalazio Ratko Mladić sletio na aerodrom u Roterdamu. Mladića su sačekali službenici Haaškog tribunala i holandske policije koja će ga prebaciti u Sheveningen. Nakon što je avion sletio na aerodrom navučeni su ogromni zastori, tako da je medijima bilo onemogućeno da vide izlazak Mladića iz aviona.

19:30 Blindirana vozila policije stižu na aerodrom u Rotterdamu, gdje se uskoro očekuje slijetanje aviona u kojem je Ratko Mladić.

19:00 Mladić se u Rotterdamu može očekivati oko 19.45 sati, javlja Blic. Na vijest iz Beograda da je Ratko Mladić na putu za Haag, više od stotinu novinara, fotoreportera i na desetine reportažnih kola s tv-ekipama smjestilo se nešto prije 18 sati duž strane ševeningenskog zatvora na kojoj je ulaz za automobile, gdje se očekuje da će biti sproveden Ratko Mladić. 

17:42 Mladić je već na putu za Haag, u avionu.

17:24 -Počelo izručenje Ratka Mladića u Hag, izjavila je Snežana Malović, ministarka pravde Srbije. Hag spreman za prijem Mladića

17.10 - Iz zgrаde Specijаlnog sudа oko 17 čаsovа izаšle još dve kolone policijskih džipovа, koje su krenule u suprotnim prаvcimа.

16.55 - Kolonа policijskih vozilа stiglа nа аerodrom Nikolа Teslа, oko 20 minutа pošto je nаpustilа dvorište Specijаlnog sudа. Iako je prva kolona policijskih vozila stigla na aerodrom "Nikola Tesla", nema potvrde da se u nekom od vozila nalazi Ratko Mladić

16.30 - Kolonа vozilа, četiri džipа i "mаricа" izаšli iz dvorištа Specijаlnog sudа.

16:15 Portparol Tužilaštva Haškog tribunala rekao je da je tužilaštvo spremno za Mladićev slučaj.

16:00 Očekuje se press-konferencija ministrice pravde Snježane Malović, na kojoj će vjerovatno saopštiti odluku o izručenju Ratka Mladića Haaškom tribunalu.

15.50 Kolona džipova i policijskih vozila ušla u dvorište Specijalnog suda. Ispred suda trenutno se nalaze četiri džipa sa pripadnicima Žandarmerije. Za saobraćaj je zatvorena Ustanička ulica, u kojoj se sud nalazi.

14.30 Supruga Ratka Mladića ušla je u zgradu Suda. Muškarac u njenoj pratnji u ruci nosio veliki kofer, rekavši da se u njemu nalazi sve što je potrebno čoveku koji je u pritvoru.

Očekuje se da Ratko Mladić bude danas izručen Haaškom tribunalu. Sud je odbio žalbu advokata na odluku o izručenju, ostaje samo da ministrica pravde Snježana Malović potpiše odluku o izručenju.

Radiotelevizija Srbije javlja da je pred zgradom Specijalnog suda kolona džipova, vjerovatno predviđenih za prijevoz do aerodroma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije