Raste nezadovoljstvo građana u Crnoj Gori

Radiosarajevo.ba
Raste nezadovoljstvo građana u Crnoj Gori
Foto: Getty

Štrajkovi i protesti nezadovoljnih i obespravljenih radnika obilježili su kraj prošle i početak Nove godine u Crnoj Gori. Najteže je u Nikšiću. Vlada nema odgovor, a stručnjaci upozoravaju da crni dani tek dolaze.

Crnogorska vlada i njen premijer Milo Đukanović našli su se pred teškim iskušenjem: nezadovoljstvo svakodnevno raste, a novca da se ispune zahtjevi radnika jednostavno nema.

Najteža je situacija u Nikšiću, rodnom gradu predsjednika vlade Crne Gore. Tamo već nedjelju dana, na pet hiljada metara pod zemljom, štrajkuje stotinjak radnika Rudnika boksita. Oni traže da im se isplati pet zaostalih zarada, realizaciju socijalnog programa i da Rudnik nastavi proizvodnju. Tim gigantom, koji zapošljava oko 1.100 radnika, gazduje ruski oligarh Oleg Deripaska, nekadašnji strateški partner crnogorske vlade.

Strah od najgoreg

Zdravstveno stanje štrajkača se pogoršava, jer borave u vlažnoj i neosvijetljenoj jami, a kako su najavili, od ponedjeljka, 04. 1., neće primati ni medicinsku pomoć, ni hranu.

Milan Zečević, koji je gotovo 30 godina poslovođa u jami, upozorio je nadležne: „Jama nije radila godinu dana i može doći do obrušavanja rudarskih prostorija, što bi nas sve tamo zatrpalo i onemogućilo izlaz“.

Crnogorski zvaničnici apelovali su na štrajkače da u interesu svog zdravlja i svojih porodica prekinu protest. Na taj prijedlog rudari su odgovorili pozivom „svim ljudima dobre volje, članovima svojih familija i sindikalnim aktivistima iz cijele Crne Gore“ da im se pridruže u velikom protestu. Poziv su među prvima prihvatili željezarci Nikšića, koji se susreću sa sličnim problemima.

Zakoni i ugovori bezvrijedni

Konstatujući da je ovakav slijed događaja bilo lako predvidjeti, ekonomski analitičar Zoran Radulović kaže za DW da štrajk rudara ima uz ekonomske i pravne motive:

„Taj nam protest pokazuje da živimo u zemlji u kojoj se ne poštuju zakoni, u kojoj se ne poštuju ugovori između države i poslodavaca, ne poštuju ugovori između poslodavaca i radnika, u kojoj su, na kraju, i radnici prinuđeni da se za svoja prava bore na način koji je na granici zakona ili nezakonit. I ono što vidimo je da je većina zvaničnika koji je trebalo da se potrude, ako ne da siđu u okno kod rudara, onda da izađu na površinu, odlučila da je novogodišnje slavlje važnije od tog događaja!“

Tek će biti teško


Radulović dodaje da je malo razloga za optimizam u ovoj godini. „Bojim se da će, vjerovatno figurativno, ali sve više, crnogorski radnici dijeliti sudbinu onih koji ove prve dane Nove godine provode ispod zemlje“.

Novu godinu je, inače, pred zgradom vlade u Podgorici, sa svijećama u rukama, dočekalo stotinjak radnika nekadašnjih velikih kompanija. Statistika pokazuje da u posljednja tri mjeseca raste nezaposlenost u Crnoj Gori. Zbog povećanja poreza i doprinosa očekuju se nova otpuštanja radnika, a zbog otežane likvidnosti i prezaduženosti više bankrota preduzeća. Prave posljedice svjetske ekonomske krize, ali, prije svega, svog pogrešnog privrednog modela, Crna Gora i njeni građani platit će u 2010. i 2011. godini.

dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije