Raspušten slovenački parlament

Radiosarajevo.ba
Raspušten slovenački parlament

Tačno minutu nakon ponoći slovenački je predsjednik Danilo Tuerk potpisao dokument kojim je po prvi put u istoriji Slovenije prijevremeno raspušten parlament, nakon što je 20. septembra izglasano nepovjerenje Vladi premijera Boruta Pahora i pošto nije bilo prijedloga za imenovanje novog premijera u parlamentu.

Slovenački predsJednik je sačekao da prođe 30 dana, koliko je zakonski rok u kojem je trebalo da bude predloženo imenovanje novog premijera. Kako to nije učinjeno, on je potpisao ukaz o raspuštanju parlamenta.  

Prvi put su tako u Sloveniji raspisani prijevremeni parlamentarni izbori koji će se održati 4. decembra, a zvanična izborna kampanja počeće mjesec dana prije utvđenog datuma izbora

Kako javlja Delo, slovenski parlament do novog saziva mogao bi se okupiti samo u hitnim slučajevima i to ako bi uspjeli skupiti 2/3 zastupnika.

"Sve najbolje i sretno!", poručio je Tuerk zastupnicima parlamenta, kako je dodao "na kraju izrazito živopisnog razdoblja koje je obilježila burna politička atmosfera".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije