Raspušten Nacionalni savet Bošnjaka u Srbiji

Radiosarajevo.ba
Raspušten Nacionalni savet Bošnjaka u Srbiji
Je li Zukorlić razlog raspuštanja (Foto: Arhiv)

Bošnjaci Sandžaka politički su podijeljeni, nije pogrešno reći ni da su sukobljeni, a Nacionalni savjet Bošnjaka, kao zvanično, zakonom regulirano tijelo, raspušteno je jučer, kada je Novi Pazar posjetio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Kao što se i očekivalo, Bošnjačka kulturna zajednica, na čijem je čelu muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić, oštro je reagovala na odluku Ministarstva za ljudska i manjinska prava da budu ponovljeni izbori za Nacionalni savjet Bošnjaka.

"Nema sumnje da je ovdje na sceni riječ o organizovanom političkom kriminalu sa ciljem ignorisanja izborne volje Bošnjaka, a radi održavanja poltronskog statusa sandžačke politike prema Beogradu,” kaže Samir Tandir, predstavnik Izvršnog odbora Nacionalnog savjeta Bošnjaka, podsećajući da je Bošnjačka kulturna zajednica, koju je na izborima predstavljao glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, uz podršku dva vijećnika sa liste Bošnjački preporod, 7. jula regularno formirala Nacionalni savjet.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, međutim, ne priznaje taj izbor jer, kako objašnjava Petar Antić, pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava, na konstitutivnoj sednici nije postojala dvotrećinska većina za formiranje Nacionalnog savjeta Bošnjaka, zbog čega je ovo Ministarstvo donijelo rešenje o raspuštanju Saveta.

Na pitanje – da li to znači da je izborna pobeda muftije Muamera Zukorlića neprihvatljiva za zvanični Beograd, Samir Tandir kaže:

"Poruka nije mufitiji Zukorliću, već svim Bošnjacima, da su oni ovdje građani drugog, trećeg, ili ne znam kojeg reda, da njihova volja apsolutno nije bitna Beogradu, već, da će biti onako kako Beograd odluči. Znači, u pitanju je jedna klasična diktatura i imamo na sceni kosovski scenario. Sve ono što je Slobodan Milošević u osamdesetim i devedesetim godinama radio na Kosovu, danas aktuelna vlast iz Beograda radi prema Bošnjacima u Sandžaku. Beograd smatra da ima suvereno pravo da tutorskim odnosom određuje ko će da nas predvodi.”

Oglasila se jedino Liberalno-demokratska partija koja traži od predsednice parlamenta da zakaže hitne sednice Kolegijuma i Odbora za ustavna pitanja, jer su partijski čelnici uvjereni da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava sprovodi direktnu i protivustavnu diskriminaciju Bošnjaka.

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije