Raspad koalicione vlade u Prištini

Radiosarajevo.ba
Raspad koalicione vlade u Prištini

Foto: Getty

Stranka Hashima Thacia i ujedno najveća stranka u vladi Kosova Demokratska partija Kosova (PDK) donijela je odluku da okonča koaliciju sa manjom Demokratskom ligom Kosova (DLK), izjavio je danas zamjenika premijera Rame Manaj, prenosi Srna.

Manaj, koji je iz DLK rekao je agenciji Reuters da je primio telefonski poziv od drugog zamjenika premijera Hajredina Kučija, koji je, takođe, i zamjenik lidera stranke PDK i koji ga je obavijestio o promjenama u koaliciji.

"Kuči me pozvao i rekao da su odlučili da oforme koaliciju sa druge dvije stranke." rekao je Manaj te dodao kako je Kuči zatražio od njega da obavijesti predsjednka Fatmira Sejdiua(lidera DLK) o ovoj odluci prije nego što to sazna iz medija.

Iz PDK je saopšteno da je njihov koalicioni partner prekršio sporazum.

Kuči je medijima u Prištini rekao da je nakon što je PDK uvidio da je DLK prekršila sporazum donesena odluka da se izvrši revizija ili rekonstrukcija vladajuće koalicije.

Kuči je mislio na sporazume LDK sa drugim partijama za drugi krug lokalnih izbora koji se u nekim opštinama očekuje tokom idućeg mjeseca. Na Kosovu su 15. novembra održani lokalni izbori.

Mediji na Kosovu su javili, pozivajući se na izvor iz PDK, da će LDK u koaliciji biti zamijenjen sa dvije manje stranke - Demokratskom ligom Dardanije i Novim kosovskim savezom, te da će koalicioni sporazum biti potpisan danas.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije