Raif Dizdarević o rehabilitaciji Draže Mihailovića: Srbija nije napredovala na evropskom putu

Radiosarajevo.ba
Raif Dizdarević o rehabilitaciji Draže Mihailovića: Srbija nije napredovala na evropskom putu

Bivši predsjednik Predsjedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) i učesnik Narodno-oslobodilačke borbe Raif Dizdarević je izjavio za Anadolu Agency (AA) rekao da je odluka Višeg suda u Beogradu o rehabilizaciji vođe četničkog pokreta Draže Mihailovića vrlo štetna i da može doprinijeti vraćanju u zla iz prošlosti.

"To je vraćanje u zla koja smo doživjeli od četničkog pokreta i koljačke vojske na čijem čelu je bio Draža Mihailović. Sve koji smo u tome učestvovali vraćaju nas u jedno vrijeme iz koga nema izlaska. To je blokada i svih onih u Srbiji koji misle dobro", rekao je Dizdarević.

Napominje kako takva odluka pokazuje da Srbija, ustvari, nije ostvarila značajan napredak prema evropskim društvima sa razvijenim stepenom demokratije i vladavine prava.

"Očigledno da nije napredovala na evropskom putu. Ako je donešena takva odluka, a režim se nije ogradio u čitavom postupku koji traje već dugo vremena, to je rehabilitacija svega onoga što je taj pokret i ta ličnost, i onoga što su uradili kao saradnici okupatora i naravno kao vojska koja je učinila ogromna zla ne samo u Srbiji nego je to pitanje čitavog regiona, to je pitanje nas, jer i po Bosni su klali", istakao je Dizdarević.

Na kraju naglašava kako odluka Sudskog vijeća Višeg suda u Beogradu o rehabilitaciji predvodnika četničkog pokreta Dragoljuba Dražu Mihailovića obeshrabruje sve pozitivne procese koji su do sada učinjeni.

"Naravno da to obeshrabruje sve ono što je pozitivno i sve ono što se uradilo da se prevaziđe stanje koje je stvoreno upravo zločinima takvih kao što je bio Dražo Mihailović", istakao je Dizdarević.

Sudsko vijeće Odeljenja za rehabilitaciju Višeg suda u Beogradu je donijelo odluku da su sve prethodne odluke Vojnog suda Federativne Narodne Republike Jugoslavije iz 1946. godine ništavne i da se Mihailović smatra neosuđivanim.

Presudom iz 15. jula 1946. godine Mihailović je osuđen na smrt streljanjem i oduzeta su mu građanska prava. Strijeljan je dva dana kasnije.

Prvi zahtjev za rehabilitaciju podnio je Mihailovićev unuk Vojislav Mihailović 2006. godine, a kasnije mu se pridružilo još nekoliko udruženja i stranaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije