Radost ramazana u Skoplju: U punim džamija muslimani jačaju slogu i jedinstvo

Radiosarajevo.ba
Radost ramazana u Skoplju: U punim džamija muslimani jačaju slogu i jedinstvo
/ FOTO: AA

Otkako je nastupio mjesec lunarne godine i muslimanskog posta u ramazanu muslimani u Skoplju živote su prilagodili obredima ovog svetog muslimanskog mjeseca. Džamije su pune, pogotovo tokom teravih-namaza, a dućani, kafane i čajdžinice rade do ranih jutarnjih sati kada muslimani započinju dnevni post, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA). 

Jedna od džamija u kojoj se muslimani Skoplja okupljaju je džamija Murat-paše. Imam ove džamije hafiz Sadettin Suleyman bavi se ovim pozivom već 30 godina. Kako i sam kaže veoma je zadovoljan odzivom vjernika islamskoj temeljnoj dužnosti, postu mjeseca ramazana. Zahvaljujući Bogu istakao je kako u džamijama ne nedostaje omladine, ne samo na teravih-namazu, dobrovoljnoj molitvi koja se obavlja tokom ovog svetog mjeseca, već i na ostalim, redovnim, obaveznim molitvama koje muslimani obavljaju pet puta dnevno.

Kako je istakao Suleyman u džamiji Murat-paše u vremenu prije podnevne molitve i prije molitve koja se obavlja kada sunce krene prema zapadu, molitve koja se u ovom dijelu svijeta zove ikindija, uče se mukabele i hatme. On je podsjetio da je njegov džemat učenje hatme jedno vrijeme praktikovao za vrijeme teravih-namaza, tj. u tim ramazanskim molitvama koje su inače duže od redovnih dnevnih molitvi, od početka do kraja ramazana nastojao se proučiti cijeli Kur'an.

"Međutim, džemat to nije prihvatio. Htjeli su da teravije budu malo brže. Zbog toga smo napustili tu praksu, a sa učenjem hatme smo nastavili tokom dana", kazao je Suleyman, te dodao da ramazan u Skoplju ima posebne čari.

Kada već sunce zađe i postači se omrse skopske ulice u kojima živi većinsko muslimansko stanovništvo ožive. Dućani ostaju otvoreni dugo, do kasnih sati. Muslimani se tada okupljaju u kafanama.

"Nakon teravih-namaza slijede druženja. Muslimani se tada okupljaju u kafanama i čajdžinicama gdje jačaju međusobne veze  i samim tim jedinstvo muslimana razgovarajući o svakodnevnim poslovima, o ramazanu i postu", kazao je Suleyman priželjkujući i poželivši svim muslimanima svijeta da jačaju jedinstvo, slogu i zajedništvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije