Radnici propalih državnih firmi na ulicama tražili svoja prava

Radiosarajevo.ba
Radnici propalih državnih firmi na ulicama tražili svoja prava
/ FOTO: AA

Grupa Makedonaca, koji su ostali bez posla nakon bankrota državnih poduzeća, danas su ponovo bili na ulicama Skoplja protestirajući protiv vlade i tražeći svoja prava, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, više od 50 osoba danas se okupilo ispred zgrade Unije sindikata Makedonije. Nakon što nisu uspjeli da se sastanu s predsjednikom Unije sindikata, grupa radnika se zaputila prema zgradi Vlade Makedonije.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo “Došlo je do grla”, a policija je zatvorila saobraćaj u glavnoj ulici Ilindenska.

Iako su se bivši radnici javnih poduzeća nakon nekoliko sati protesta razišli, najavili su nove već narednih dana.

Nakon bankrota nekoliko državnih poduzeća, na hiljade Makedonaca je preko noći ostalo bez posla. Prethodnih sedmica su također, održavali proteste tražeći svoja radnička prava.

Oni zahtijevaju da radnici s 15 godina radnog staža dobiju pravo na socijalnu pomoć kao i to da žene s napunjenih 50 godina i muškarci s 53 godine ostvare pravo na penziju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije