Radikali zatražili puštanje Šešelja iz haškog pritvora

Radiosarajevo.ba
Radikali zatražili puštanje Šešelja iz haškog pritvora


Svečanim skupom i protestnom šetnjom centrom Beogarda, Srpska radikalana stranka (SRS) obilježila je deceniju od odlaska svog lidera Vojislava Šešelja u Haški tribunal i zatražila njegovo puštanje na slobodu.

Na skupu u Domu sindikata, kojim je obilježena desetogodišnjica Šešeljeve predaje Haškom tribunalu, SRS je na skupu pod nazivom "10 godina haške tiranije - 10 godina propadanja Srbije" zatražila od Haškog tribunala da pusti Šešelja na slobodu, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Sa skupa je poručeno kako "međuanrodni sud čitavu deceniju maltretira Šešelja uskraćujući mu i procesna i ljudska prava", i upućeno upozorenje zbog "neljudskog postupanja prema svim Srbima zatočenim Hagu".

Potredsjednik SRS-a Nemanja Šarović je rekao da je je Šešlj odveden u Hag jer je bio "najveća prepreka Sjedinjenim Američkim Državama, vodećim zemljama Evropske unije i njihovim slugama da Srbiju ekonomski potčine, nacionalno ponize i teritorijalno rasparčaju".

"Nema toga što neprijatelji Srbije tokom prethodnih 10 godina nisu pokušali kako bi ućutkali Vojislava Šešelja i uništili njegovu Srpsku radikalnu stranku. Kada zatvaranjem Vojislava Šešelja nisu uspeli da obezglave i unište Srpsku radikalnu stranku, neprijatelji Srbije okrenuli su se vrbovanju njegovih najbližih saradnika", rekao je Šarović dodavši da je "dugačka lista onih koji su pred vama stajali na ovoj bini, koristili žrtvovanje Vojislava Šešelja za svoju političku promociju, a potom prodali veru za večeru za Judinih 30 srebrnjaka".

Prema njegovim riječima, tokom prethodnih 10 godina u Srbiji se promijenilo više režima, ali je, kazao je, svaki od njih Srbiju vodio u istom, pogrešnom pravcu.

"Bez obzira na to šta su pričali kada su bili opozicija, kada su bili na vlasti svi su slepo ispunjavali naloge EU i nije bilo nikakve razlike između Zorana Đinđića, Vojislava Koštunice, Borisa Tadića, Ivice Dačića ili od izdajnika gorih od svih prethodnih Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića", naveo je Šarović.

On je poručio da su radikali oni koji se nisu odrekli Vojislava Šešelja i koji se "ni po koju cenu neće odreći ideologije srpskog nacionalizma, velike Srbije, niti srpskog Kosova i Metohije", a kako je poručio, "svaki poraz samo je usputna stanica do konačne pobede".

Pristalice SRS-a su se nakon skupa uputile centralnim ulicama Beograda. Oni su, pored zastava Srbije i SRS-a, na čelu kolone nosili transparent na kojem je pisalo "Sloboda Šešelju". Oni su, kako je javio dopisnik agencije Anadolija, takođe nosili i četnička obilježja, plakate sa likom Vojislava Šešelja, a sa kolonm se kretaolo i vozilo sa zvučnicima iz kojih su se mogle čuti četničke pjesme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije