Radarom ga snimili kako juri BMW-om, sutkinja ga oslobodila krivnje

Radiosarajevo.ba
Radarom ga snimili kako juri BMW-om, sutkinja ga oslobodila krivnje

Ako vas policija snimi u prebrzoj vožnji te vam nakon toga pošalje obavijest o saobraćajnom prekršaju, nemojte očajavati. Sudeći po sudskoj praksi, vrlo jednostavno možete izbjeći plaćanje visoke kazne i eventualno oduzimanje vozačke.

Dokazuje to i nedavna pravomoćna presuda Prekršajnog suda u Koprivnici kojom je vlasnik BMW-a Drago (50) iz okolice Bjelovara oslobođen svake krivice za prebrzu vožnju na Podravskoj magistrali kod Koprivnice.

Nećete, zapravo, vjerovati kako mu je to uspjelo, piše Podravski.hr.

Dakle, Dragin BMW se 31. marta u 14.27 sati kretao prekomjernom brzinom u Novigradu Podravskom kod Koprivnice. Policija ga je snimila laserom i nema nikakva spora da jurio više od 100 kilometara na sat tamo gdje je ograničenje 60 na sat. No, ko je vozio tog dana Dragin BMW? U tom pitanju je kvaka.

Drago je, naime, prijavljen da kao vlasnik BMW-a “u roku od 15 dana od dana primitka obavijesti o saobraćajnom prekršaju, a dobio je obavijest 24. aprila ove godine, nije dostavio vjerodostojan podatak o identitetu osobe kojoj je dao na upravljanje svoje vozilo”.

Stanica prometne policije Koprivnica protiv Drage je zbog toga 6. juna izdala obvezni prekršajni nalog, ali stavljen je izvan snage jer se Drago na njega žalio. Nakon toga, uslijedio je optužni prijedlog i ročište na Prekršajnom sudu.

"Ispitujući optužni prijedlog, sud je utvrdio da djelo koje se okrivljeniku stavlja na teret nije prekršaj. S obzirom da je okrivljeni u podacima o vozaču koje je 3.maja ove godine zaprimila Postaja prometne policije Koprivnica dao sve relevantne podatke o vozačima koji su kritične zgode mogli upravljati njegovim vozilom, navedeni podaci smatraju se vjerodostojnima jer je riječ o članovima obitelji okrivljenika, odnosno, osobama koje su potencijalno mogle upravljati u prometu na cesti okrivljenikovim vozilom spornog dana", navodi se u oslobađajućoj presudi Prekršajnog suda u Koprivnici koja je početkom augusta postala pravomoćna jer se policija na nju nije žalila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije