Putujete na Jadransku obalu? Pogledajte kakve vremenske prilike vas očekuju na odmoru

2
Radiosarajevo.ba
Putujete na Jadransku obalu? Pogledajte kakve vremenske prilike vas očekuju na odmoru
Foto: Dalmacija Danas / Ilustracija / Hrvatska

Crveni Meteoalarm vrijedi za cijeli Jadran, a prema unutrašnjosti narandžasti koji označava veliku opasnost od toplinskog vala. U unutrašnjosti Hrvatske je tokom dana na snazi žuto upozorenje.

Bit će pretežno sunčano i vruće, u mnogim predjelima i vrlo vruće. Najviša dnevna temperatura većinom od 33 do 38 stepeni Celzijusovih, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda Hrvatske (DHMZ) za petak. Vjetar na kopnu slab do umjeren južni i jugoistočni, na Jadranu uglavnom jugozapadni.

Crveni Meteoalarm vrijedi za cijeli Jadran, a prema unutrašnjosti narandžasti koji označava veliku opasnost od toplinskog vala.

U unutrašnjosti Hrvatske je tokom dana na snazi žuto upozorenje.

Što se tiče temperature mora, ona je već u jutarnjim satima bila između 25 i 27 °C. U Puli je pak u 8 sati izmjereno čak 28°C, dok je u Malinskoj izmjereno čak 27.6 stupnja Celzijusa. Najniža temperatura mora pak se kretala na Komiži, i to 25.2°C.

Prema prognozi meteorologinje Tanje Renko iz DHMZ-a, danju se očekuju temperature do 35°C.

Stiže vrhunac toplinskog vala: Evo gdje će biti najtoplije u BiH, kada stiže velika promjena vremena

Stiže vrhunac toplinskog vala: Evo gdje će biti najtoplije u BiH, kada stiže velika promjena vremena

"U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu nebesko plavetnilo tek će rijetko biti prošarano kojim oblačkom, a ujutro će mjestimice uz rijeke biti i kratkotrajne sumaglice ili magle. Najniža temperatura zraka tokom noći i jutra oko 21 °C, a danju oko 35 °C. Podjednako vruće, mnogima i sparno i u središnjoj Hrvatskoj, gdje se ni noću temperatura uglavnom neće spuštati ispod 22 °C, i to samo nakratko. Prevladavat će sunčano vrijeme i slab vjetar", najavila je.

"Osvježenje će se tražiti u također relativno toplom moru. Prava ljetna žega i u Dalmaciji, uz i dalje najviši stepen upozorenja na toplinski val koji može djelovati na zdravlje. Niz vrlo toplih noći i vrućih te vrlo vrućih dana se nastavlja, a vjetra gotovo da neće biti. Obilje sunčanih sati i na krajnjem jugu Hrvatske. Poneki oblak pojavit će se iz unutrašnjosti, gdje će nastajati uz obronke planina. Bez izraženijeg vjetra osjećaj sparine bit će izraženiji", prognozirala je meteorologinja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije