Putin se slavi u Beogradu: Srbija se nije priključila zapadnim sankcijama protiv Rusije

4
Radiosarajevo.ba
Putin se slavi u Beogradu: Srbija se nije priključila zapadnim sankcijama protiv Rusije
Foto: Danas.rs / Protest podrške Rusiji u Beogradu

U petak je oko hiljadu „proruskih demonstranata izašlo na ulice kako bi izrazili podršku za ruski upad u Ukrajinu. Sa ruskim zastavama i slikama šefa Kremlja Vladimra Putina demonstranti su prošli kroz centar grada“, navodi se u izvještaju.

„Ukrajina se oslobađa od neonacista“, rekao je Nikola Babić (22), jedan od demonstranata, za agenciju AFP. „Nadamo se da će Rusi, naša braća, osloboditi zemlju i cijeli svijet“, dodao je mladić.

Na protest koji je počeo ispred spomenika caru Nikolaju, a završio se pred ruskom ambasadom, pozvao je niz ekstremno desničarskih organizacija i stranaka. Okupljenima su se obratili Damnjan Knežević iz Narodne patrole i Mladen Obradović iz Obraza, piše DW.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Solidarni protest u Beogradu – u znak solidarnosti sa Rusijom koja bombarduje ukrajinske gradove“, napisao je na Tviteru njemački novinar Mihael Martens.

„Ne, ovo nisu SVI Srbi. Samo oni najodvratniji među njima – ali ima ih prilično, kao što vidite.“

Kako se navodi u izvještaju koji prenose njemački portali, brojni Srbi podržavaju Putina, a posljednjih dana je niz beogradskih medija opravdavao i branio agresiju na Ukrajinu.

„Na Generalnoj skupštini UN-a je Srbija doduše glasala za rezoluciju kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu. Ali zemlja se nije priključila zapadnim sankcijama protiv Rusije. Srbija je jako zavisna od Rusije u pogledu energetike“, dodaje se u izvještaju.

Posljednjih dana su inače dopisnici njemačkih listova ocijenili da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić odabrao „hod po žici“ u ukrajinskoj krizi ili da je u pitanju „politički kameleon“ koji je navikao da se slika i sa Putinom i sa bivšom kancelarkom Angelom Merkel.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije