Putin: Nećemo nijemo posmatrati razmještanje američkog proturaketnog sistema

Fena
Putin: Nećemo nijemo posmatrati razmještanje američkog proturaketnog sistema
Foto: AA / Vladimir Putin
Rusija smatra posljednji razmještaj američkog proturaketnog sistema u Južnoj Koreji izazovom i neće ostati bez odgovora, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin, pojašnjavajući da Rusija ima vlastite vojne kapacitete u regiji.

"To pitanje je predmet velike brige za nas i konstantno to izražavamo decenijama. To je poremetilo stratešku ravnotežu u svijetu. Svijet je, međutim, nijem i ne sluša nas", izjavio je Putin  tokom obraćanja stranim medijima na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma u St. Petersburgu u četvrtak. 

"Oni imaju elemente svog ABM sistema na Aljasci i sada u Južnoj Koreji. Trebamo li bespomoćno posmatrati to i iste stvari koje se rade u istočnoj Evropi? Naravno da ne", izjavio je ruski čelnik.

Putin je kazao da Moskva ne vjeruje zapadnim uvjeravanjima da ABM sistem nije usmjeren protiv Rusije i da radi na načinima da to spriječi. To je de facto dio utrke u naoružanju,  dodao je.  

Ruski predsjednik je kazao da su se SAD pozivale na navodnu prijetnju iz Irana kako bi razmjestile svoje ABM sisteme u Evropi, ali da je nuklearni sporazum s Teheranom onemogućio korištenje takvih opravdanja. Dodao je da smatra podjednako sumnjivim opravdanje razmještaja ABM-a u azijsko-pacifičkoj regiji zbog sjevernokorejske prijetnje. 

"Tu se ne radi o Sjevernoj Koreji. Ako Sjeverna Koreja sutra proglasi da prekida sa svojim nuklearnim probama i raketni programom, SAD će nastaviti da postavlja svoje ABM pod nekim novim ili bez ikakvog opravdanja", izjavio je ruski čelnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije