Putin i Pahor u Sloveniji: Odbacujemo ideju da je rat neizbježan

Anadolija
Putin i Pahor u Sloveniji: Odbacujemo ideju da je rat neizbježan
Ruska kapelica je simbol mira, istakli su danas ruski i slovenski predsjednici Vladimir Putin i Borut Pahor tokom obraćanja na obilježavanju stote godišnjice izgradnje spomenika stradalim ruskim zarobljenicima tokom Prvog svjetskog rata.

Predsjednik Ruske Federacije je danas zajedno s kolegom Borutom Pahorom, predsjednikom Slovenije, i slovenskim državnim vrhom sudjelovao na obilježavanju stote godišnjice izgradnje Ruske kapelice na Vršiću. Njihov dolazak popraćen je aplauzom blizu 2.500 građana koji su se okupili na prevoju Vršić, nakon čega je orkestar slovenske policije intonirao rusku i slovensku himnu. 

"Ovdje smo se okupili, jer nam je stalo", rekao je na početku govora slovenski predsjednik Pahor, koji je spomenuo žrtve svih ratova.

Presjednik Slovenije je poslao poruku da narod njegove zemlje želi trajni mir.

"Mi ne mislimo da je rat stvar povijesne logike. Vjerujemo da su rat ili mir uvijek stvar političke odluke. Odbacujemo ideju da je rat neizbježan. Mi prihvatamo odgovornost za mirno rješavanje sporova, svih sporova. Želimo mir, trajni mir", rekao je danas Pahor.

On je rekao da teroristički napadi u Evropi, na Bliskom istoku ili bilo gdje na svijetu neće promijeniti njihov otvoren i slobodan način života.

"Sve slobodoljubne snage u slobodnom čovječanstvu moraju udružiti svoje snage", rekao je Pahor.

Ruski predsjednik Putin se, u ime Rusije, iz sveg srca zahvalio Sloveniji za ono što su učinili da zadrže sjećanje na žrtve ratova i ono što ih povezuje i što su stavili na oltar Prvog i Drugog svjetskog rata.

"Ruska kapelica je simbol prijateljstva između dviju zemalja i zajedničkih napora za mir u svijetu", rekao je ruski predsjednik.

Putin je na Vršiću kazao i kako će tokom dana otvoriti spomenik svim ruskim žrtvama tokom dva svjetska rata u Ljubljani.

"Spomenik će odražavati naš zajednički stav o neprihvatljivosti pokušaja da se iskrivljuje povijest kako bi se opravdali zločini koji su uzrokovali smrt miliona ljudi", rekao je Putin.

On je dodao da će zato nastaviti s odgojno-obrazovnim radom, posebno među mladim, tako da, ne samo da zapamte užase rata, već i zajedno rade na jačanju međusobnog razumijevanja, povjerenja i sigurnosti u Evropi i svijetu.

Na kraju govora, Putin se još jednom zahvalio vodstvu Slovenije, građanima Slovenije i nevladinim organizacijama na očuvanju sjećanja na građane Rusije koji su poginuli u Sloveniji.

Ruski predsjednik je također izrazio zahvalnost Sloveniji na "iskrenoj želji i nastojanjima da ojačaju temelje europskog jedinstva, koja bi trebala graditi budućnost Europe".

Putin i Pahor su, nakon toga, položili vijence ispred Ruske kapelice, a zatim je ruski mitropolit Ilarion predvodio bogosluženje.

Spomenik na najvišem prevoju u Sloveniji, 1.600 metara iznad nivoa mora, izgradili su ruski zarobljenici 1916. godine u čast svojih poginulih suboraca. Oni su stradali u lavini tokom izgradnje ceste po naredbi Austro-Ugarske Monarhije.

Putinov dolazak na Vršić prošao je uz ogromne mjere obezbjeđenja. Dio autoputa iz Ljubljane prema Kranjskoj Gori bio je zatvoren, a blokiran je bio i prolazak kroz tunel Karavanke koji spaja Sloveniju i Austriju. Ograničenja u saobraćaju su izazvala velike gužve na ostalim putevima kroz Sloveniju, ali i u Hrvatskoj i Mađarskoj. Veliki broj turista krenuo je danas na Jadransku obalu, a ovaj vikend je najavljen kao najprometniji u čitavoj godini.

Nakon ceremonije kod Ruske kapelice, Putin će se vratiti u Ljubljanu. On će u glavnom gradu Slovenije, na glavnom gradskom groblju Žale, otkriti spomenik svim ruskim žrtvama tokom Prvog i Drugog svjetskog rata. Posjetu će završiti večeras sastankom s Pahorom u dvorcu Brdo kod Kranja. 

Slovenski državnici su istakli kako je ova posjeta komemorativnog karaktera, dok su iz Kremlja poručili da posjeta ima memorijalni i radni dio. 

Putin je stigao danas u jednodnevnu neslužbenu posjetu Sloveniji. Ovo je njegov treći dolazak u Sloveniju, nakon 2001. godine kada se na Brdu kod Kranja susreo s tadašnjim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Georgom W. Bushom. U drugu posjetu je stigao deset godina kasnije, kao ruski premijer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije