Putin će danas na summitu ugostiti šefove afričkih država

2
Radiosarajevo.ba
Putin će danas na summitu ugostiti šefove afričkih država
Foto: EPA / Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas će u svom rodnom gradu Sankt Peterburgu biti domaćin summita šefova afričkih država, čiji se kontinent suočava s posljedicama povlačenja Moskve iz sporazuma o izvozu ukrajinskog žita.

Putin, koji je izoliran na međunarodnoj sceni otkako je započeo invaziju na Ukrajinu, i dalje uživa podršku u nekoliko afričkih zemalja.

"Važno je da je naša saradnja s Afrikom u proteklim godinama dostigla novi nivo. Namjeravamo je dalje razvijati", poručio je Putin u pozdravnom pismu sudionicima samita.

Incident u NBA: Igrač loptom pogodio ženu u glavu, reagovalo i obezbjeđenje

Incident u NBA: Igrač loptom pogodio ženu u glavu, reagovalo i obezbjeđenje

Sedamnaest afričkih šefova država, uključujući južnoafričkog predsjednika Cyrila Ramaphosu, učestvovat će na rusko-afričkom summitu u četvrtak i petak.

Kremlj je optužio zapadne zemlje za pokušaj sprečavanja afričkih država da sudjeluju na summitu, drugom takve vrste. Prvi je održan 2019. u Sočiju na jugu Rusije.

Očekuje se da će Putin na marginama skupa imati bilateralne razgovore sa svojim kolegama te da će se obratiti učesnicima na plenarnoj sjednici.

Završetak sporazuma kojim je omogućen izvoz ukrajinskog žita kroz Crno more do svjetskih tržišta, uključujući Afriku, vrlo vjerojatno će biti glavna tema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije