Puštanjem plavih balona obilježen Svjetski dan autizma

Anadolija
Puštanjem plavih balona obilježen Svjetski dan autizma
Uoči Svjetskog dana autizma koji se obilježava u nedjelju, 2. travnja, na Trgu bana Jelačića u zrak su pušteni plavi baloni sa natpisima „Autizam 1200“.

Što se autizam ranije prepozna i dijete prije uključi u primjeren rehabilitacijski tretman, razvojna oštećenja mogu biti manja, a životni ishod djeteta značajno bolji, upozoravaju stručnjaci iz različitih grana koji se bave autizmom.

Uz velik broj okupljene djece i odraslih sa autizmom te njihovih roditelja i rehabilitatora, i ove godine u zrak su oko podneva na glavnom zagrebačkom trgu pušteni plavi baloni.

Ana Petrinec, iz Udruga za autizam Zagreb, izjavila je kako je cilj današnje akcije na Trgu bana Jelačića, u kojoj su se autističnoj djeci i odraslima pridružili saborski zastupnici i gradski dužnosnici, podizanje svijesti o autizmu.

U Hrvatskoj je registrirano oko 12.000 autističnih osoba, no struka procjenjuje kako je ta brojka puno veća. Toj brojci pridonosi kasna dijagnostika autizma, što je glavni problem u borbi sa autizmom u Hrvatskoj, upozorava Petrinec.

Autizam nije bolest i ne liječi se lijekovima, a tegobe vezane uz autizam su neurološke, imunološke, metaboličke, emocionalne i psihičke, poručuju stručnjaci te preporučuju intenzivan rehabilitacijski rad sa osobama sa poremećajima iz spektra autizma.

Unatoč spekulacijama u javnosti kako autizam uzrokuju neke vrste cjepiva, stručnjaci pedijatri i defektolozi poručuju kako na to ne upućuju nikakvi znanstveni dokazi.

Roditeljska Udruga za autizam Zagreb djeluje već 20 godina i osnovala je dvije životne zajednice za odrasle osobe sa autizmom, a treća je u fazi izgradnje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije