Pusić: Hrvatska nije nasljednica NDH

Radiosarajevo.ba
Pusić: Hrvatska nije nasljednica NDH

Izaslanik predsjednika Hrvatske Vesna Pusić poručila je da današnja Hrvatska nije nasljednica Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, već da se temelji na antifašizmu, otporu ustašluku i svim vrstama kvazi-nacizma i saradnje sa fašističkim režimima.

        "Hrvatska se temelji na borbi onih boraca koji su ovdje danas sa nama i to su naši korijeni", istakla je Pusićeva danas u obraćanju kod Šaranove jame u Jadovnu, gdje je služen parastos žrtvama ustaškog logora smrti Jadovno i održan skup povodom obilježavanja Dana sjećanja na ovaj logor i sedam decenija od stradanja.

        Pusićeva je podsjetila da Jadovno i nije bio logor, već stratište desetina hiljada ljudi sa kojeg se niko nije vratio, a najviše Srba, Jevreja i Hrvata.

        Ona je navela da je bestijalnost zločina u Jadovnu podstakla tada narod Like na ustanak protiv fašizma, kao i italijanski fašistički režim da reokupira ovo područje.

        "Ovdje smo da bi odali počast ubijenim žrtvama, a da su nas oni u stanju danas vidjeti mislim da bi prepoznali da smo kenuli drugim, novim putevima. I mi smo imali svoje ratove i ratna stradanja", rekla je Pusićeva i poručila da je Hrvatska danas na putu trajnog mira i da sa susjednim zemljama radi na uzajamnoj odgovornosti i poštovanju.

        Predsjednik Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac izjavio je da je Jadovno najstrašniji logor smrti za vrijeme NDH i ustaškog režima.

        "Ovdje smo da se prisjetimo žrtava ubijanja i zatvaranja, koja su bila sredstva tog režima u njegovoj politici genocida prema Srbima, Jevrejima, Romima i antifašistima Hrvatima", istakao je Pupovac.

        Pupovac je izrazio zahvalnost Vladi Hrvatske na obnovi spomenika u Jadovnu, koji je srušen prije 20 godina u vrijeme rata u bivšoj Jugoslaviji.

        "Spomenik je srušen u vrijeme kada se mislilo da se zatiranjem znamenja može zatirati i sjećanje i izbjeći odgovornost sjećanja", naglasio je Pupovac i dodao da je obnova ovog spomenika važna za suočavanje sa politikom onoga tipa države u kojoj vjerovanje u zajedničko društvo i život nije bilo moguće.

        Kod Šaranove jame u Jadovnu u Hrvatskoj danas je služen parastos žrtvama ustaškog logora smrti Jadovno i održan skup povodom obilježavanja Dana sjećanja na ovaj logor i sedam decenija od stradanja. Parastos je služio Njegovo preosveštenstvo vladika gornjokarlovački Gerasim, a kadiš /jevrejsku molitvu za mrtve/ glavni rabin Hrvatske Lucijano Moše Prelević.

        Nakon parastosa kod Šaranove jame otkriven je obnovljeni spomenik, koji je porušen tokom proteklog rata u Hrvatskoj.

        Parastosu su prisustvovali i vijence na obnovljeni spomenik u Jadovnu položili predsjednik Srbije Boris Tadić, u ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika šef kabineta Draško Milinović, izaslanici predsjednika i premijera Hrvatske Vesna Pusić i Jasen Mesić, predsjednik Srpskog narodnog vijeća Hrvatske Milorad Pupovac, predsjednik Jervrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Ratko Maričić i predsjednik Udruženja "Jadovno 1941" iz Banjaluke Dušan Bastašić.

        Organizatori okupljanja su Odbor za Jadovno Gornjokarlovačke eparhije Srpske pravoslavne crkve, Srpsko narodno vijeće iz Hrvatske, Udruženje građana "Jadovno 1941. Banjaluka" i Koordinacija jevrejskih opština Hrvatske.

        U kompleksu ustaških logora Jadovno - Gospić 1941. godine za samo 132 dana njegovog postojanja sa područja nekadašnje NDH dovedeno je 42 246 muškaraca, žena i djece od kojih je na najokrutniji način ubijeno 40 123. Među žrtvama bilo je 38 010 Srba, 1 989 Jevreja i 88 Hrvata.

        Jadovno je selo na obroncima planine Velebit, a logor smrti u njegovoj blizini formiran je u prvoj polovini maja 1941. godine. Kompleks ustaških logora Jadovno činili su zbirni logor Ovčara, sabirni centar na željezničkoj stanici Gospić, pomoćni logor Stupačinovo kod Baških Oštarija, brojne bezdane jame na Velebitu i okolini Gospića, te logori Metajna i Slana na Pagu.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije