Psihijatrijsko vještačenje ipak u Šibeniku

Radiosarajevo.ba
Psihijatrijsko vještačenje ipak u Šibeniku

Mentalno stanje Dragana Paravinje, osumnjičenog za otmicu i ubistvo Antonije Bilić, vještačiće psihijatri šibenske Opšte bolnice, odlučio je Županijski sud u Šibeniku.

Ova odluka donesena je juče i njom su određene i posljednje mjere u sudskoj istrazi prije podizanja optužnice koje bi se moglo dogoditi već krajem oktobra, javljaju hrvatski mediji.

Iako najveći eksperti za psihijatrijsko vještačenje rade na zagrebačkom "Vrapču", od toga se odustalo zbog bezbjednosnih razloga, javljaju hrvatski mediji.

Trebalo bi organizovati jake snage MUP-a da ga prevezu tristotinjak kilometara do metropole, pa je ocijenjeno da su i šibenski psihijatri dobri da procijene da li je Paravinja uračunljiv.

Iz šibenske policije u dnevnim izvještajima medijima redovno napominju da potraga za Antonijom Bilić i dalje traje, ali se ne zna kakve se operativne radnje tačno provode.

Optužnica protiv Paravinje mogla bi biti podignuta za otprilike mjesec dana.

Paravinja je početkom septembra zatražio od Hrvatske status političkog azilanta za sebe i porodicu, ali je zahtjev odbijen, jer ima hrvatsko državljanstvo pa ne može biti politički azilant. Paravinja je već tražio politički azil u Sloveniji, gdje je uhapšen 2007. godine na osnovu potjernice iz Srbije.
        
Slučaj otmice Antonije Bilić sada ulazi u završnu fazu. Igor Ninić, istražni sudija Županijskog suda u Šibeniku, prije deset dana odredio je Paravinji dodatnih mjesec dana pritvora, a u tom vremenu je naloženo vještačenje tahografa izuzetog iz njegova kamiona te psihijatrijsko vještačenje osumnjičenoga.

U međuvremenu potraga za Antonijom Bilić još službeno traje, ali bez rezultata. Ona je nestala 7. juna ove godine na Čikolskom mostu nakon što je ušla u kamion koji je vozio Dragan Paravinja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije