Psihijatar o stravičnim ubistvima djece u Hrvatskoj: "Radi se o jako..."

2
Radiosarajevo.ba
Psihijatar o stravičnim ubistvima djece u Hrvatskoj: "Radi se o jako..."
FOTO: Facebook / Ivan Urlić

Ugledni splitski psihijatar, doktor Ivan Urlić, prokomentirao je stravičan zločin koji se u noći s petka na subotu dogodio u Zagrebu.

Propali biznismen Harald Kopitz usmrtio je svojih troje djece dok su boravili u njegovoj urbanoj vili u zagrebačkim Mlinovima.

Prije ubistva, Kopitz je na Instagramu ostavio poruku u kojoj navodi kako "ne može više", najavljuje svoj odlazak i nabraja one koje smatra krivim za situaciju u kojoj se zatekao.

Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije

Preminuo je Velibor Džarovski, kontroverzni 'kralj fudbala' bivše Jugoslavije

"Zbilja nevjerojatno, ali je znak današnjeg vremena kad preko društvenih mreža saznajemo za teške krize pojedinih osoba", rekao je doktor Urlić te dodao kako je siguran da je ovo bio apsolutni šok za hitnu medicinsku pomoć i za dežurnoga suca.

"Vjerujem da nikad nisu nešto ovako sreli, iako se stalno susreću s dramama i tragedijama", primijetio je Urlić.

Ukratko je opisao i profil 'oca monstruma', objasnivši kako se po svemu sudeći radi o osobi s narcističkim osobinama.

"Očito je riječ o bankrotiranom biznismenu koji se našao u bezizlaznoj situaciji i srušio mu se cijeli svijet. U svojoj kratkoj poruci okrivljava članove obitelji, a posebno ističe loše odnose njegove bivše supruge i sadašnje partnerice. Najveći dio emocionalne ojađenosti zbog promašenih ambicija i želja, okrenuo je bivšoj supruzi. Meni se čini da u prvi plan izbija duboka depresivna kriza, kod jedne izrazito narcističke osobe", rekao je psihijatar.

Smatra kako nije mogao prihvatiti da je u nekim stvarima pogriješio.

" S druge strane, imao je potrebu osvetiti se onima koje smatra krivima, u prvom redu bivšoj supruzi. Na neki način, nesvjesno, htio je kazniti i samoga sebe, spuštajući zastor nad cijeli svoj život na ovakav stravičan način", opisao je psihijatar stanje ubojice.

On navodi i kako je poruka koju je objavio te noći odraz duboke depresije.

"Iz njegove posljednje poruke na Instagramu jasno je da je imao svojevrsno pomračenje uma, u životu više nije vidio ni jedu zraku svjetla. Poslao je poruku koja nije samo najava onoga što mu okupira osjećaje i misli, nego je na neki način i poziv u pomoć. Napisao je: 'Ja više ne mogu', što je izjava čovjeka koji više ne vidi izlaz", rekao je doktor za Slobodnu Dalmaciju.

Osvrnuo se i na slične slučajeve u svijetu, napomenuvši da očevi počinitelji najčešće pokazuju upravo narcističke crte ličnosti.

"Osobe s narcističkom strukturom ličnosti imaju visoko mišljenje o sebi, nisu kritične prema situacijama u kojima se nalaze, već žive u fantazijama uspjeha i bogatstva. Prisutna je i osvetnička želja, jer bi netko drugi trebao biti kriv za njihove promašaje i loše procjene, a na neki način, nesvjesno, ovakvim postupcima kažnjavaju i sami sebe", rekao je naš sugovornik.

Haralda Kopitza pregledat će sudski psihijatar, a zatim će timovi koji se bave sudskom medicinom procijeniti sve elemente koji su mogli dovesti do ovakvog strašnog postupanja.

"Potrebno je utvrditi kako je tekao njegov život, što se ranije događalo, kakva je osnovna struktura ličnost. Treba utvrditi i kako su tako mala djeca završila s očajnim čovjekom, u trenutku njegova maksimalnog ogorčenja i stravične osvete", rekao je doktor Urlić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije