Prvi put u Zagrebu izložba o Aliji Izetbegoviću: Nikada nije radio protiv Hrvatske

Anadolija
Prvi put u Zagrebu izložba o Aliji Izetbegoviću: Nikada nije radio protiv Hrvatske
Foto: Arhiv / Alija Izetbegović

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) Hrvatske u nedjelju, 14. aprila, u suradnji s Muzejom Alija Izetbegović u prostorijama hrvatskog Novinarskog doma organizira izložbu koju će otvoriti Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH i sin Alije Izetbegovića, predsjednika Predsjedništva RBiH.

Izložba će putem panoa prikazati oko 40 arhivskih fotografija koje će biti popraćene antologijiskim filozofskim mislima, citatima iz biografije Alije Izetbegovića te će sadržavati kraće predavanje o životu i djelu rahmetli predsjednika Izetbegovića.

Na otvorenju izložbe predavanja će održati autor knjige "Alija Izetbegović – Kratka biografija“ Faris Nanić, kao i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH i sin Alije Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva RBiH koji će ovu izložbu službeno otvoriti.

Riječ je o izložbi koja je već upriličena u Ankari, a namjera je organizatora, BNV-a, da ova izložba proputuje razne dijelove Hrvatske te da bude izložena i u Sandžaku.

Predsjednik BNV-a Armin Hodžić istaknuo je kako bošnjačke udruge u Republici Hrvatskoj do sada nisu organizirale značajnije izložbe ovog tipa upravo zbog stigmi koje postoje i zbog bojazni od reakcija koje bi ovakva tematika mogla izazvati od dijela hrvatske javnosti.

"Naš cilj je da kod ljudi upravo razbijamo ovakve predrasude i stigme te da se nacionalna svijest Bošnjaka u Hrvatskoj pomalo oslobađa. Alija Izetbegović nikada nije djelovao neprijateljski protiv Hrvatske, ni protiv Zagreba, politički ni retorički“, poručio je Hodžić.

Nakon dolaska u Zagreb, Bakir Izetbegović će uz sudjelovanje Počasnog voda Bošnjaka odati počast poginulim Bošnjacima braniteljima Domovinskog rata na spomeniku ispred Islamskog centra u Zagrebu.

Pored otvorenja izložbe, Bakir Izetbegović održati će sastanak s vodstvom BNV-a, te drugim bošnjačkim udruženjima.

Dan poslije zagrebačke izložbe, 15. aprila, Bakir Izetbegović sudjeluje na konjičkim utrkama "Memorijal Alije Izetbegovića“ koje će se održati u Bihaću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije