Prva tužba protiv stanodavca zbog diskriminacije

Radiosarajevo.ba
Prva tužba protiv stanodavca zbog diskriminacije

Dvije studentice odlučile su zajedno živjeti u Zagrebu i pronašle stan po povoljnoj cijeni kojeg su odlučile iznajmiti. Prije sklapanja ugovora, vlasnica stana je postavila pitanje:

“Vi i ona djevojka koja je s vama došla pogledati stan, jeste li lezbijski par?”

Nakon pozitivnog odgovora usljedila je izjava “Moram o svemu razmisliti”. Jedna od djevojaka je poslije nazvala, i gospođa joj je rekla da je odlučila stan iznajmiti “dobrom, mirnom studentu koji vikendom putuje doma”, nakon upita je li to jedini razlog zbog kojega im ne želi iznajmiti stan, gospođa odgovora “Uglavnom” i dodaje “mi smo liberalna, demokratska, ljevičarska obitelj, ali ništa od stana”, prenosi Jutarnji list.

Nakon toga, iz redakcije Jutarnjeg lista su zvali povodom istog oglasa, a stan je tada bio slobodan.

Dvije oštećene djevojke odlučile su podići tužbu zbog diskriminacije, a za pomoć su se obratile udruženju Zagreb Pride. Motivacija za tužbu im je da osvijeste unajmljivače da imaju prava, kao i da iznajmljivači shvate da ne mogu  diskriminirati potencijalne podstanare.

“Svake se godine u vrijeme Povorke ponosa razviju rasprave u kojima nam se spočitava da nemamo zbog čega izlaziti na ulice kada imamo sva prava. Ovo je tipičan primjer kako se naša prava svakodnevno krše”, smatra jedna od djevojaka.

Diskriminacije u pristupu tržišnim uslugama

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u Hrvatskoj, Višnja Ljubičić, objašnjava da najmodavci čije su odluke o iznajmljivanju stana uslovljene činjenicom da su mogući stanari homoseksualne orijentacije (ili određenog spola ili neke etničke skupine) krše zabranu diskriminacije u pristupu tržišnim uslugama.

Ljubičić ističe da bi u sudskom sporu bilo “izuzetno teško dokazati kako vlasnica stan nije iznajmila djevojkama iz razloga koji ni na koji način nije vezan uz njihovu spolnu orijentaciju”, s obzirom na to da je negativnu odluku donijela nakon što je doznala da su u vezi te zato što je stan još uvijek prazan, iako je najavila da će biti iznajmljen.

Zagreb Pride je dosad dobio četiri pritužbe osoba koje su bile diskriminirane kao podstanari, no ovo je prvi put da je netko spreman ići na sud, istaknuo je Marko Jurčić iz Zagreb Pridea, koji će djevojkama obezbijediti advokata.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije