Prva premijerka Hrvatske

Radiosarajevo.ba
Prva premijerka Hrvatske

Foto: dnevnik.hr

Kad uđe u sobu svi ustaju i pozdravljaju je. Kažu da ima čvrstu ruku i pomalo teatralne nastupe.

Zovu je Suzana i Jaca. Za jedne je sposobna političarka, a za druge Sanaderova marioneta.

Buduću premijerku Jadranku Kosor "otkrio" je Tuđman. Osvježenje za Vladu pronašao je u novinarki koja je u ratnim danima na Prvom programu Hrvatskog radija vodila emisiju za prognanike 'Dobar dan, ovdje Hrvatski radio'.

Ulaskom u politiku njezina karijera je dobila nevjerojatni zamah. Nakon godinu dana staža u HDZ-u, iz podrumskog stana od 30-ak kvadrata preselila se u stan od gotovo 90 metara kvadratnih, iz kojeg je izbacila obitelj pukovnika JNA-a.

Moguće je da je način na koji je došla do novog doma razlog što je malo tko voli u zagrebačkoj Šeferovoj ulici, gdje živi.

Suzana iz paštete

"Kad gledate TV, iskoči jedna osoba, otvorite radio, iskoči jedna osoba. Odlučio sam ne otvarati paštetu da ne iskoči ista osoba", izjava je kojom se "proslavio" predsjednik Mesić, a koju je izrekao tokom predsjedničke kampanje kada mu je protukandidatkinja bila Kosor, odnosno Suzana, kako ju je prozvao.

Mesić i Kosor se previše ne slažu, a buduća premijerka tvrdi da je razlog tome činjenica da ju je Tuđman uveo u politiku. Voljeli se ili ne, kao predsjednik i premijerka morat će surađivati.

Kao i danas, i za vrijeme Tuđmana bila je na meti desne frakcije HDZ-a. Pod zaštitom predsjednika održala se do dolaska Sanadera na vrh stranke i postala mu najvjernija suradnica.

Svoju odanost šefu najbolje potvrđuje izjava: "Kud Sanader, tud i ja."

U utrci za Pantovčak 2005. nije imala šanse. Mesićeva pobjeda je bila sigurna. Protivnici su govorili da je HDZ-ovo žrtveno janje i Sanaderova marioneta izabrana da izgubi.

Većina branitelja je cijeni i vjeruje svojoj ministrici, a zaposlenima u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti sama njena pojava ulijeva strah. Svaki put kad uđe moraju ustati i pozdraviti šeficu koja proganja "neradnike".

Jedni kažu da je uvijek bila i ostala samo ukras. Drugi pak da je sposobna političarka koja je spremna suočiti se s bilo kojim problemom. Posebno ističu njen uspjeh kao potpredsjednice Vlade zadnjih nekoliko godina.

Kosor sama za sebe zna reći da je hiperaktivna, a to joj ne osporavaju niti drugi jer je jedna od rijetkih koja je u stanju zemlju obići u nekoliko dana.

Vrijeme će pokazati tko je u pravu. Hoće li se bez Sanaderove dirigentske palice Kosor izgubiti u "bespućima hrvatske stvarnosti" ili će možda biti odlučnija od njega.

Ljepotom i društvenošću do titule prve pratilje!


Jasminka Stričević iz Lipika prijateljica je Jadranke Kosor još od ranog djetinjstva. Kaže da nije riječ o subjektivnosti, ali da ona o njoj može pričati samo kao divnoj osobi.

"Mi smo odrasle zajedno i znam je kao poštenu i dobru osobu, uvijek omiljenu u društvu. Njezinu emotivnost pripisuju joj kao negativnu stranu, no iz toga je proizašla divna poezija i mogu reći da je za sve nas koji je znamo bio pravi doživljaj kada je izdala svoju prvu knjigu", kazala je Stričević za Net.hr, dodajući kako je Kosor majka puna razumijevanja za svog sina Lovru te da i danas ima vrlo liberalan stav kad su mladi u pitanju.

Prisjetila se i vremena kad je buduća premijerka osvojila i titulu prve pratilje za Miss ljeta.

"Mislim da je imala 17 ili 18 godina, nemojte me hvatati za riječ. Tada su se održavali izbori za Miss ljeta na lipičkom bazenu i ona je izabrana za prvu pratilju. Bila je jako zgodna, ali i vrlo društvena, pa su je svi voljeli", priča prijateljica Jadranke Kosor.

No bez obzira što vjeruje u nju, suosjeća s Kosor, jer joj je, kaže, povjeren jako težak posao.

"Taj rođendanski poklon koji je dobila iznimno je težak i vjerujem da će i njoj biti teško, no budući da znam da je osoba koja odradi sve čega se prihvati, također vjerujem da će se i u ovoj situaciji snaći", rekla je za Net.hr Jasminka Stričević.

Net.hr

Vezano:
Facebook grupa: Neću da mi Jadranka Kosor bude premijerka!
Sanader 'šokirao' i berzu
Sanader želio šokirati Evropu
Sanader dao ostavku


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije