Prva donatorska večera: Zagreb za Srebrenicu

Anadolija
Prva donatorska večera: Zagreb za Srebrenicu
/ Anadolija
Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba (VBNMGZ) organiziralo je u Kristalnoj dvorani hotela Westin donatorsku večeru 'Zagreb za Srebrenicu' pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

Po prvi puta u Republici Hrvatskoj održana je donacijska večera s ciljem prikupljanja sredstava za potrebe Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari.

Oko 650 uzvanika okupilo se u Kristalnoj dvorani Hotela Westin kako bi sudjelovanjem na ovoj večeri odali pijetet žrtvama Srebrenice. Događaj je inicirao zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a donatorsku večeru organiziralo je VBNMGZ-a.

Prikupljena sredstva omogućit će bolji i kvalitetniji prijem posjetitelja koji dolaze u Memorijalni centar svake godine 11. jula.

Harun Omerbašić, predsjednik VBNMGZ-a, sa zadovoljstvom je ustvrdio kako je dvorana prepuna uzvanika te kako je interes bio toliki da bi se napunila još jedna ovakva dvorana, iako je cijena za deset uzvanika iznosila 600 kuna (80 eura) po stolu.

Veliki dio firmi je uplaćivao i više, velik dio njih nije bio ni u mogućnosti doći, kazao je Omerbašić koji se zahvalio i Hotelu Westin na pomoći u organizaciji.

"Kada ode u Srebrenicu, čovjek zanijemi na najvećem stratištu i genocidu u najnovijoj europskoj historiji. Večeras ovdje djela govore više od riječi", rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić

Salih Ahmetović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari, ovu je donacijsku večeru nazvao simbolom pažnje Zagreba prema Srebrenici, gradu zločina i genocida.

Istaknuo je kako je Memorijalni centar u drugoj fazi izgradnje kompleksa u kojem će biti smještena biblioteka i muzejski sadržaj te sve ono što će biti arhiva Haaškog tribunala, audiovizualni pokazatelji zločina i genocida.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice, kazala je kako je važno da se o Srebrenici govori, ne samo u BiH, nego i u zemljama regije.

"Najveći neprijatelj je zaborav, a zaborav ubija. Zato je vrlo važno da se govori o Srebrenici, Vukovaru, svim mjestima gdje se dogodio zločin, genocid itd. Mi majke često kažemo da je najveća nepravda čekati pravdu, a evo mi je čekamo i čekamo", kazala je.

Šuhra Sinanović, predsjednica Udruženja Žene Podrinja - Bratunac, kazala je kako očekuje da će se ova suradnja Grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske, po pitanju Srebrenice nastaviti i održavati na prijateljskoj razini kakva je postojala i prije rata '90-ih.

Sinanović očekuje da će ova donatorska večer, isto kao i Konvoj za Srebrenicu, postati tradicija.

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa, donacijsku večeru doživljava kao počast Zagreba i Hrvatske srebreničkoj tragediji.

U svečanom programu volonterski su nastupili džamijski zbor Arabeske, Nedžad Salković, Enes Begović, Ivo Jelić, Renata Sabljak, Ervin Baučić...

Na donatorskoj večeri su kao posebni gosti sudjelovali predstavnici udruženja iz Srebrenice, uz brojne izvođače koji su zabavljali goste, a među uzvanicima našli su se brojni predstavnici iz javnog, gospodarskog i političkog života Zagreba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije