Protiv Miškovića i finansijska istraga

Radiosarajevo.ba
Protiv Miškovića i finansijska istraga

Srbijansko državno tužilaštvo za organizovani kriminal potvrdilo je u srijedu da će protiv srbijanskog tajkuna Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka i grupe koja je zajedno s njima uhapšena jutros u Beogradu i Nišu, uz kazneni postupak pokrenuti i finansijsku istragu zbog malverzacija u privatizacijama cestovnih preduzeća.

Srbijanska kriminalistička policija uhapsila je u srijedu ujutro jednog od najbogatijih državljana Srbije i vlasnika Delta Holdinga, njegovog sina Marka i još osam osoba, a određeno im je policijsko zadržavanje od 48 sati. 

"Najprije ćemo pokušati utvrditi posjeduje li iko od osumnjičenih imovinu proisteklu iz kaznenog djela", rekao je u Beogradu državni advokat za organizovani kriminal Miljko Radisavljević srbijanskim medijima.

"Nadam se da ćemo moći dokazati osnovnu tezu da se iza posla s (privatizacijom) cestovnih preduzeća krije brutalno izvlačenje novca i kapitala i sticanje nezakonite imovinske koristi osoba koje su uključene u postupak privatizacije i rad u tim preduzećima", dodao je Radosavljević.

Miroslav i Marko Mišković proteklih su dana saslušavani na policiji u svojstvu građana, a policija je u subotu spriječila Marka Miškovića da privatnim avionom napusti zemlju i otputuje u London, te mu oduzela pasoš. Miroslava Miškovića policija je posljednji put saslušala u ponedjeljak.

Miškovićev Delta Holding je do prošle godine zapošljavao 25.000 ljudi i ostvarivao tri milijarde eura ukupnog prihoda, a danas ima 7.700 zaposlenih i jedna je od pet najvećih kompanija u Srbiji.

Mišković je nedavno dospio u središte pažnje medija i javnosti nakon što je u novembru potpredsjednik srbijanske vlade  Aleksandar Vučić, najavljujući jednu u nizu akcija protiv korupcije, saopštio da su započele predistražne radnje o poslovanju preduzeća vlasnika Delta Holdinga, Miroslava Miškovića.

Mišković je svoju poslovnu imperiju i veliko bogatstvo počeo sticati koristeći povlašten položaj koji je imao zahvaljujući vezama s režimom Slobodana Miloševića. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije