Protesti u Prizrenu: Pravda za Astrita Deharija

Anadolija
Protesti u Prizrenu: Pravda za Astrita Deharija
Pokret Samoopredeljenje Kosova organizovao je danas protest ispred zgrade zatvora u Prizrenu

Zatražena  je pravda za Astrita Deharija (26), njihovog aktivistu, koji je prije nedjelju dana tragično preminuo upravo u tom zatvoru, prenosi agencija Anadolija.  

Astrit Dehari je proveo 68 dana u pritvoru nakon što je sa još petoro drugih aktivista Samoopredeljenja optužen za terorizam pod sumnjom da je organizovao i učestvovao u napadu zoljom na zgradu Skupštine Kosova početkom avgusta ove godine.

Poslanik Skupšine Kosova iz tog Pokreta, Albin Kurti, govoreći pred okupljenima na današnjm protestu, kazao da je nad Astritom Deharijem izvršen zločin od dana kada je uhapšen do dana kada je izgubio život, navodi se u saopštenju Samoopredeljenja.

Kurti je istakao da se ova tragedija za porodicu Dehari, Pokret Samoopredeljenje, ali I cijelo Kosovo, dogodila u vrijeme kada je konačno propao politički montiran proces protiv njega i kada se videlo da je nemoguće podići optužnicu.

On je dodao da Astrit nije bio običan zatvorenik, već je bio u pritvoru bez optužnice i bez kazne, što znači da je i moralno i politički i zakonski bio nevin.

Albin Kurti je ocenio i da svi treba da budu zabrinuti u kakvoj nesigurnoj zemlji “zbog ove Vlade i ovih zarobljenih institucija”.

Zvanični organi još uvijek nisu završili istragu, a nakon obavljene autopsije na kojoj su prisustvovali i nezavisni stručnjaci po izboru porodice Dehari, konstatovano je da je preminuo usljed gušenja.

Još uvijek se ne zna da li je reč o samoubistvu ili ubistvu. Po riječima advokata porodice Dehari, Astrit je pronađen na podu zatvorske sobe, nakon pauze za šetnju zatvorenika, sa plastičnom flašicom za med zaglavljenom duboko u grlu i ogrebotinama na vratu i rukama.

U međuvremenu, advokat porodice Dehari je predao krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu protiv osoba odgovonih za pojavljivanje u medijima video snimaka sa bezbjedonosnih zatvorskih kamera, koji se odnose na slučaj Astrita Deharija, iako je istraga još uvijek u toku, javlja dopisnik Anadolije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije