Protesti u Prištini

Radiosarajevo.ba
Protesti u Prištini

Više stotina ljudi u Prištini protestvovalo je danas protiv nedavno potpisanog protokola o saradnji između europske pravosudne misije (EULEX) i srbijanskog ministarstva unutarnjih poslova.

Protest, što je održan ispred vladinih ustanova u Prištini, organizirali su kosovski pokret "Samoodređenje" i još 22 kosovske nevladine udruge.

Kritizirajući potpisivanje protokola, koji po tumačenju kosovskih političara i javnosti predstavlja zadiranje u kosovsku suverenost, predsjednik "Samoodređenja" Albin Kurti izjavio je da Kosovo zapravo suvereno vlada samo u svojim veleposlanstvima.

Unatoč snažnim protivljenjima Kosova, EULEX je u petak potpisao protokol o policijskoj saradnji sa srbijanskim ministarstvom unutarnjih poslova.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu i predsjednik vlade Hashim Thaci u zajedničkoj su izjavi u petak upozorili da Republika Kosovo nije strana u dogovoru između EULEX-a i srbijanskog ministarstva unutarnjih poslova.

Sejdiu i Thaci dodali su kako protokoli poput onoga što je u petak potpisan između EULEX i Srbija neće imati nikakav utjecaj na neovisnost, suverenost i teritorijalni integritet Kosova.

FENA/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije