Protesti u Beogradu: Poziv na barikade

Radiosarajevo.ba
Protesti u Beogradu: Poziv na barikade
/ Foto: Agencija Anadolija

Na protestu pokreta Dveri danas u Beogradu vlastima je poručeno da nikako ne pomišljaju da daju Kosovo za EU. Nekoliko hiljada građana i aktivista desničarskih organizacija su na Trgu Republike izrazili protest protiv EU i SAD i zatražili od državnog vrha Srbije da ne pomišlja da dijeli Srbiju.

Oni su poručili da neće potpisivanje sporazuma u Bruxellesu i najavili da će sa protestima nastaviti do utorka kada ističe rok Srbiji za donošenje te odluke.Skup je počeo sirenom za vazdušnu opasnost i čitanjem istorije o bombardovanju Beograda i Srbije. Organizatori skupa su sadašnju situaciju uporedili sa onom prije 14 godine pred NATO bombardovanje kao i onom od 6. aprila, 1941. godine, javlja Agencija Anadolija.

"Izbor je jednostavan, odluke su lake, posledice će biti teške, ali ne teže nego što su one koje smo uvek podnosili. Da to nismo bili dostojni nikada nas ne bi bilo kao ljudi. Nikada ne bi mogli da gledamo u pretke, a nećemo moći da gledamo ni u potomke ako ne budemo dostojni tog lakog izbora", rekao je Glišić i naglasio da je "samo jedna zastava, jedna Srbija i ne može da se dijeli na ono na Kosovu i ono ostalo".

Član Starešinstva pokreta "Dveri" Vladan Glišić je, izražavajući dobrodošlicu na "još jednu bitku" protiv vlasti i da "ovako više ne može", rekao da u nekom čudu vlastodršci počinju da se premišljaju i da postoji nada da će se sjetiti svog naroda. On je dodao da je samo jedna Srbija i da je neće dijeliti ni na Drini ni nigdje, a da Srbi treba da dijele mudrost sa Srbima sa Kosova i da budu s njima.

"Vlastima poručujemo: ako ste spremni da Bruxellesu kažete 'ne' imate svu našu pomoć i zaboravit ćemo sve što ste nam dužni. Ako slučajno pomislite da klimnete glavom pred onim spodobama iz Bruxellesa, ako slučajno pomislite da zaboravite iz kog ste naroda i kako se zovete setićete se pesme 'Ko ne sluša pesmu slučaće oluju'", rekao je jedan od predstavnika pokreta "Dveri" i poručio Nikoliću, Dačiću i Vučiću da nisu od onih koji bi, kako je naveo, da im sude kada dođu na vlast.

Na skupu i Čavoški
Na improvizovanoj bini, na vozilu, tokom protesta bila je istaknuta i parola "Za Srbiju ima nade, pravi lek su barikade", koju je nosio predstavnik "Srba sa barikada" Goran Milenković. On je rekao da će, ako treba, Srbiju na Kosovu braniti i golim životima. Aktivisti desničarskih organizacija su nosili transparente na kojim je pisalo: "Slušaj narod ,a ne Bruxelles", "Branimo Srbiju", "Ovako više ne može", "(Uz sliku Clintona i Hitlera) "We bombs Serbs", "Gladan i žedan".

Kosta Čavoški, akademik iz Srbije, rekao je da "ono što naši glavari promišljaju između dva zla neće biti ništa drugo do veleizdaja". "Ovde smo da ih upozorimo šta ih čeka za sramno delo", poručio je on uz povike "dole izdajnici" i podvukao "živeli naši sunarodnici sa Kosova".

Član Udruženja srpskih književnika Vladimir Dimitrijević je naglasivši da će ih "po pruskom koraku prepoznati u mraku" rekao da “Nemci više ne dolaze sa čizmama i opasačima već sa leptir mašnama i akt tašnama”. "Oni koji su izmislili gasne komore pričaju nam šta je kultura", rekao Dimitrijević, dodajući da je "srpski narod razoružan; rakete i oružje završilo u livnici, a srpska vojska će moći da ide u Avganistan, ali neće moći na Gazimestan".

Za premijera i vecepremijera Srbije Ivicu Dačića i Alekandra Vučića je rečeno da su šest mjeseci pregovora lagali i da je za to vrijeme postavljena granica između Kosova i Srbije. Učesnici protesta su klicali "Srbija", "Kosovo", "Rusija", "Putin", "ustaše" i pozvali da se kaže "Ne kapitulaciji Srbije". Znatan broj učesnika nosio je zastave Srbije i četnička obilježja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije