Protesti u Beogradu pod nazivom 'Srbija protiv nasilja': Građani traže institucionalnu odgovornost

1
AA
Protesti u Beogradu pod nazivom 'Srbija protiv nasilja': Građani traže institucionalnu odgovornost
FOTO: AA / Protesti u Srbiji

Osmi protest građana nezadovoljnih sigurnosnom situacijom u zemlji "Srbija protiv nasilja" održani su večeras ispred Skupštine Srbije u Beogradu.

Nezadovoljni građani traže institucionalnu odgovornost za talas nasilja u Srbiji koji je, između ostalog, rezultirao masovnim ubistvima početkom maja u kojima je u samo dva dana ubijeno i smrtno ranjeno 19 ljudi, od čega devet učenika jedne beogradske osnovne škole.

Istovremeno s Beogradom, građani Srbije su protestovali i blokirali saobraćajnice i u Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Šapcu, Pirotu i Leskovcu.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Građani na protestima koje formalno organizuje srbijanska proevropska opozicija traže zaustavljanje promocije nasilja u javnom prostoru, odnosno hitan prekid emitovanja rijaliti programa i emisija koje promovišu nasilje, agresiju i nemoral na televizijama sa nacionalnom frekvencijom i oduzimanje nacionalne frekvencije privatnim prorežimskim televizijama Pink i Happy koje emituju takav program.

Zahtijeva se i institucionalna odgovornost, odnosno smjene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i šefa Bezbjednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Građani traže i smjenu rukovodstva Radio-televizije Srbije zbog emitovanja programa koji afirmiše kriminal i nasilje, i zabranu štampanih medija koji svojim sadržajem promovišu agresiju i nasilje, objavljuju lažne vijesti i krše novinarski kodeks.

Iako toga nema u zvaničnim zahtjevima, na prethodnih sedam protesta građani su najčešće uzvikivali "Vučiću odlazi" tražeći ostavku srbijanskog predsjednika za kojeg dio javnosti smatra da je svojim odnosom prema kritičarima, opoziciji i medijima najveći generator nasilja u društvu.

Srbijanska proevropska opozicija istakla je da će biti povećan broj gradova u kojima će biti blokiran saobraćaj ukoliko vlasti ne ispune zahtjeve.

Osim mogućnosti da osim auto-puta budu blokirane i druge važne saobraćajnice u zemlji, opozicionari ne isključujemo ni produženje blokada i "druge načine povećanja pritiska" do ispunjenja zahtjeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije