Protesti sindikata u Zagrebu (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Protesti sindikata u Zagrebu (VIDEO)

Foto: Cropix

Petstotinjak demonstranata na vrhu Radićeve ulice u Zagrebu zaustavio je kordon policije i onemogućio im odlazak na Markov trg, na kojem su protesti zabranjeni. U protestima učestvuju predstavnici i članovi četiriju sindikata, piše Net.hr.

Uz povike "Bando, bando lopovska!" tražili su sastanak s "barba Lukom", aludirajući na Luku Bebića, predsjednika Hrvatskog sabora. On je na sastanak pristao, ali tek kad obavi za danas predviđene obveze. Sindikalci su odlučili dati šansu dogovoru i polako se počeli razilaziti.

Nakon javnog čitanja proglasa u kojem se ističe da je Vladin prijedlog izmjena Zakona o radu izrađen pod snažnim utjecajem poslodavačkog lobija, sindikalisti su nešto prije devet sati ujutro krenuli prema Markovom trgu.

"Vlada se priklonila poslodavcima, to su priznali imenovanjem Đure Popijača za ministra gospodarstva", ustvrdio je Krešimir Sever.

Oboružani transparentima "Krizni porez nije harač već najobičnija pljačka" te "Harač je harač ma koliko mi šutjeli o tome" neki od sindikalista nosili su i zaštitne medicinske maske na kojima piše "Zakon o radu H1N1", prenosi Net.hr.

http://www.youtube.com/watch?v=RoGzT2S4HTA


Nije spriječeno izrabljivanje radnika

"U ZOR-u ni ovaj put nema kaznene odredbe za poslodavce koji tlače radnike niti neke kojom bi se spriječila neisplata plaća", rekao je Ozren Matijašević, jedan od sindikalnih čelnika, i najavio da će za desetak dana pokrenuti peticiju za raspisivanje referenduma za ukidanje tzv. harača.

Ugovori o radu na određeno vrijeme, uračunavanje godišnjih i bolovanja u otkazni rok te otpremnine razlozi su zbog kojih su se četiri sindikalne centrale uputile na Markov trg.

"Ne pristajemo trgovati stečenim pravima jer smo dokazali da se radi o usklađivanju s direktivama", izjavila je dan prije prosvjeda predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević.

Sindikati su do srijede pregovarali o novom Zakonu o radu te, kako kažu, uspjeli uvjeriti premijerku Jadranku Kosor u svoja stajališta. No, nakon sastanka Kosor i poslodavaca situacija se okrenula.

Poslodavci traže da se ugovori o radu na neodređeno vrijeme produžuju kao i do sada na tri godine i neodređen broj ugovora, dok sindikati smatraju kako je dvije godine bolja opcija, s tim da se ugovori mogu produživati svega dva puta, piše Net.hr

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije