Protesti protiv prodaje Mercatora

Radiosarajevo.ba
Protesti protiv prodaje Mercatora

Skupina građana u organizaciji slovenskog granskog sindikata zaposlenih u trgovini održala je pred sjedištem vlade u Ljubljani protest protiv namjere državnih banaka da prodaju svoje udjele u trgovačkom lancu Mercator, prenosi Al Jazeera Balkans.

Definitivno: Todorić kupuje Mercator

Na skupu u utorak se okupilo pedesetak sindikalnih aktivista koji su pozvali vladu da preuzme "aktivnu vlasničku ulogu" u Mercatoru i izrazili protivljenje prodaji najvećeg slovenskog trgovačkog lanca hrvatskom Agrokoru.

Predstavnici trgovačkog sindikata na protestima su poručili da se protive prodaji Mercatora hrvatskom konkurentu te da u tome podržavaju ministre finansija i poljoprivrede Francija Križaniča i Dejana Židana.

Slovenska državna agencija za upravljanje imovinom države (AUKN) prošle je sedmice objavila da smatra kako prodaja Mercatorovih dionica ne bi bila u dugoročnom interesu banaka, prenosi Al Jazeera Balkans.

Bankovne garancije
Sindikalni demonstranti tvrde da je Mercator najveći slovenski poslodavac sa 24.000 namještenika, te da su od njega jako ovisni domaća proizvodnja hrane i prehrambena industrija, što bi prodajom moglo postati problematično.

Zato od uprave Mercatora očekuju da ne pristane na prodaju, a od vlasnika dionica da u pregovorima s Agrokorom radi zaštite postojećih radnih mjesta osiguraju dodatne bankovne garancije u iznosu od 50.000 eura za svako radno mjesto, za slučaj da bi nakon preuzimanja od strane Agrokora dolazilo do masovnih otpuštanja.

Trgovački sindikati već su krajem prošle sedmice zaprijetili domaćim bankama koje se zauzimaju za prodaju svojih dionica bojkotom njihovih usluga.

Slovenski mediji navode da su sindikati zaposlenih u slovenskoj trgovini zainteresirani da raspršene vlasničke udjele u Mercatoru od banaka i Pivovarne Laško (PL) preuzme država preko svojih fondova, pri čemu bi vlasništvom četvrtine dionica mogla imati aktivnu ulogu u vođenju Mercatora i njegove poslovne politike, javljaju agencije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije