Protest u Prištini zbog džamije

Radiosarajevo.ba
Protest u Prištini zbog džamije

Oko 300 islamskih vjernika protestovalo je poslije molitve u Prištini zbog odluka kosovskih vlasti da se u školama ne uči vjeronauka i da se džamija ne gradi u centru grada.
        
Predsjednik Udruženja "Baškohu" (Ujedini se) Fuad Ramići pozvao je vjernike da protest prođe u miru i redu i ukazao da među demonstrantima može biti i provokatora, javljaju srpski mediji.
        
Pred zgradom vlade Kosova Ramići je optužio premijera Hašima Tačija i predsjednika Alijanse novo Kosovo Bedžeta Pacolija da ne ispunjavaju obećanja koja su dali građani i pozvao ih da drže obećanja ili raskinu koaliciju.

Udruženje "Baškohu" je i prije više od mjesec dana organizovalo nekoliko protesta, koje su prekinuli nakon što im je iz opštine Priština obećano da će se vrlo brzo riješiti pitanje obezbjeđivanja placa za izgradnju velike džamije i islamskog centra u Prištini.

"Baškohu" i Islamska vjerska zajednica Kosova tražili su da plac bude preko puta Albanloškog instituta gde je zgrada predškolske ustanove "Naša radost", dok je neposredno pred Ramazanski bajram opština dodijelila plac u naselju Dardanija, veličine 94 ara, između glavne pošte i hitne pomoći koje su najviši zvaničnici IZK odbili kao neadekvatan.
        
Kosovski muftija Naim Trnava je prvog dana Ramazanskog bajrama pred vjernicima optužio poslanike Skupštine Kosova i gradonačelnika Prištine da se sa nipodaštavanjem odnose na njihove zahtjeve.

Tokom protesta veliki broj pripadnika policije Kosova obezbjeđivao je zgradu skupštine i vlade Kosova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije