Protest protiv političke elite u Ljubljani

Radiosarajevo.ba
Protest protiv političke elite u Ljubljani
/ Foto: Siol.net

Na Kongresnom trgu u Ljubljani počeo je protest građana protiv slovenačke "političke elite", koji su organizatori nazvali "drugi slovenački ustanak", na kojem je glavni zahtjev ostavka premijera Janeza Janše ali i cijele vlade. 

Slovenački Dnevnik.si javlja kako se do sada na trgu okupilo oko 5000 ljudi, predstavnika različitih pokreta i grupa, a da se broj okupljenih povećava iz minuta u minut. Protest se zasad odvija bez incidenata, a policija je zaštitila zgradu parlamenta.

Demonstranti nose transparente na kojima piše "Janša, ćao...", "Mi znamo šta hoćemo", "Vlada mora da padne" i "Za pristojnu Sloveniju". U masi su i maske zombija, te različite maskote, što su aluzije na uvrede koje su Janša i njegovi pristaše upućivali nezadovoljnim građanima. Kao i na prethodnim protestima, u masi se mogu primijetiti i jugoslovenske zastave pored slovenačkih, kao i slike Josipa Broza Tita. 

Protestanti su se sa Kongresnog trga prije nekoliko minuta uputili ka Trgu Franca Prešerna.

Građani Slovenije su putem Facebooka ponovo pozvani na mirne, ali bučne proteste kako bi iskazali nezadovoljstvo premijeru i slovenačkoj vladi. 

Premijer Slovenije Janez Janša uvjeren je da je moguća brza stabilizacija političkog stanja i da će vlada na čijem je čelu nastaviti da rješava nagomilane probleme u sadašnjoj ili sličnoj stranačkoj koaliciji. 

"Prvi sveslovenački ustanak" je održan 21. decembra prošle godine. Javnosti je danas saopšteno da je policija pokrenula postupak protiv osoba koje su navodno bile organizatori decembarskog protesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije