Prošlo je godinu od strahovitog zemljotresa u Petrinju

5
Radiosarajevo.ba
Prošlo je godinu od strahovitog zemljotresa u Petrinju
Foto: EPA-EFE / Petrinja zemljotres

Godina je od jakog zemljotresa koji je 28. decembra u 6.28 sati pogodio Petrinju, da bi je sljedećeg dana pogodio još razorniji potres - magnitude 6.2 prema Richteru koji je odnio živote i teško oštetio cijelu Sisačko-moslavačku, ali i okolne županije.

Taj drugi, jači potres bio je jedan od dva najjača instrumentalno zabilježena potresa u Republici Hrvatskoj od 1909. godine, piše Index.hr.

Potres se osjetio diljem Hrvatske i u okolnim zemljama, a prethodilo mu je nekoliko jačih potresa dan prije. Naime, 28. decembra na području Petrinje zabilježeni su potresi magnituda 5.0 prema Richteru, kao i potresi od 4.7 i 4.1 po Richteru.

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Maestralni Džanan Musa vodio Real Madrid do prve pobjede u play-offu

Radilo se samo o uvertiri u najjači udar koji je obilježio živote stanovnika ovoga kraja. Poginulo je sedmero ljudi, dok je povrijeđeno njih dvadesetak.

Prema podacima s vladine stranice potresinfo, na području pogođenom potresom ukupno je zaprimljeno 41.676 prijava štete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije