Zagreb / Prošlo je 29 godina: Održana komemoracija za porodicu Zec

07. 12. 2020. u 21:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 73

Antifašistička liga održala je danas na Sljemenu komemoraciju ubijenim članovima porodice Zec, prvi put uz učestvovanje člana vlade Borisa Miloševića, koji je izrazio zgražanje nad zločinom počinjenim u Zagrebu prije 29 godina, isključivo iz etničkih motiva.

Podsjetimo, troje članova porodice Zec ubijeno je u noći sa 7. na 8. decembra 1991. godine. Otac Mihajlo smaknut je na Trešnjevci, a njegova supruga Marija i 12-godišnja kći Aleksandra pokraj planinarskog skloništa doma Adolfovac na Sljemenu, gdje je održana komemoracija.

"Izražavam zgražanje prema ovakvom strašnom zločinu jer je ubijena skoro cijela jedna obitelj isključivo iz etničkih motiva, samo zato što su bili Srbi", rekao je Milošević, potpredsjednik vlade iz redova SDSS-a. On je prvi predstavnik vlade koji je došao na komemoraciju koju godinama na današnji dan organiziraju Antifašistička liga, Centar Documenta i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Ubili su ih merčepovci

Taj je zločin strašan jer je ubijena 12-godišnja djevojčica, jer su ubice oslobođeni iako su priznali zločin, a strašno je i što je Zagreb bio njegovo poprište, dodao je Milošević.

"Kako je moguće da se ovakav zločin dogodio, da je pravna država pala na ispitu?", zapitao se te poručio kako je današnji datum prilika da kao društvo i država preispitamo svoj odnos prema ovakvim zločinima, ali i odnos prema djeci srpske nacionalnosti koja prečesto nose na svojim plećima preteško breme ratnog naslijeđa.

Počinitelji zločina nad obitelji Zec, pripadnici posebne jedinice MUP-a, tzv. merčepovci, priznali su zločin, ali je zbog proceduralne pogreške postupak odbačen.

"Ova zemlja nije našla snage da procesuira ovako evidentan zločin", ustvrdio je predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić, a Milošević zadovoljštinu vidi i u tome kada bi Zagreb Aleksandri Zec dodijelio spomenik ili ulicu.

Na tom je tragu i Inicijativa mladih za ljudska prava koja je prije nekoliko godina podnijela zahtjev da trg na Trešnjevci, gradskoj četvrti gdje je živjela porodica Zec, ponese Aleksandrino ime kao, kako kažu, trajna uspomena i opomena. Napominju da na taj njihov zahtjev do danas nema odgovora.

Uz obraćanje predstavnika Antifašističke lige ovogodišnju komemoraciju obilježio je multimedijalni umjetnik Ivan Marušić Klif, koji je na lokalitetu Adolfovac postavio umjetničku audio-videoinstalaciju, a u programu je sudjelovala i pjesnikinja Monika Herceg.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)