Propao i osmi krug pregovora Beograd i Prištine

Radiosarajevo.ba
Propao i osmi krug pregovora Beograd i Prištine


U Briselu je sinoć oko ponoći završen dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske Unije. Predsjednik srpske Vlade Ivica Dačić izjavio je da trenutno nema dogovora u dijalogu s Prištinom i da ostaju razlike u stavovima kada je riječ o nadležnostima buduće zajednice srpskih općina, javlja Index.

Nakon njega novinarima se obratio i Hashim Thaqi koji je najavio mogućnost novog sastanka već u narednih sedmicu dana.

"Trenutno nema dogovora. Imamo još neko vrijeme da dođemo do rješenja poslije ovih dugih razgovora", rekao je Dačić novinarima u Bruxellesu. Dodao je i da je delegacija Srbije bila jedinstvena te da su razgovori bili teški i iscrpljujući, ne po tonu nego po onome što se dobija i gubi. Aleksandar Vučić u jednom je trenutku čak ponudio svoju ostavku, ali ju je Dačić odbio.

"Svjestan težine problema, Vučić mi je u jednom trenutku ponudio ostavku, koju ja, naravno, nisam prihvatio", kazao je Dačić.

"Postigli smo veliki stepen razumijevanja u normalizaciji naših odnosa s Prištinom, ali su velike razlike u pristupu kada se radi o nekim važnim pitanjima", rekao je Dačić i dodao kako je dogovor s Prištinom u interesu obje strane. Ponovio je da Srbija, ako i ne dođe do dogovora, ostaje privržena dijalogu u svakom formatu, na svakom mjestu, pa čak i direktno s prištinskim vlastima bez posrednika.

Povodom informacija o povišenim tonovima sudionika sastanka, Dačić kaže da toga uvijek ima, a da je jučer atmosfera bila malo napetija zbog toga što se procjenjivalo da je ovo posljednji dan za dogovore. Kosovski premijer Hashim Thaqi rekao je da je moguć novi sastanak u narednih sedam dana "ako se Srbija složi s principima Kosova".

"Još jednom želim istaknuti da asocijacija općina neće imati izvršne i zakonodavne ovlasti, a spremni smo ponuditi sve što dolazi iz Ustava Kosova. Ako se Srbija složi s principima, naredna runda bit će početkom sljedeće sedmice", rekao je Thaqi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije