Pronađeni ostaci pripadaju Antoniji Bilić

Radiosarajevo.ba
Pronađeni ostaci pripadaju Antoniji Bilić

Na temelju DNK analize zuba i kostiju definitivno je zaključeno - radi se o Antoniji Bilić. Time je za 17-godišnjom Drnišankom završena potraga koja je trajala 17 mjeseci, prenosi Dnevnik.hr.

Antonia Bilić posljednji je put viđena 7. juna prošle godine, kada je na mostu preko Čikole ušla u kamion. Dragan Paravinja, podsjetimo, prošlog je mjeseca osuđen na 40 godina zatvora zbog njenog ubistva.

Na vanrednoj konferenciji za novinare održanoj u Karlovcu predstojnik Zavoda za sudsku medicinu u Zagrebu, prof.dr. Davor Strinović i voditelj DNA laboratorija prof.dr. Milovan Kubat obavijastili su javnost kako je riječ o posmrtnim ostacima Antonije Bilić.

Podsjetimo, nakon pronalaska kostiju krenule su prozivke oko načina na koji je vođena potraga za nestalom djevojkom. Ministar policije Ranko Ostojić najavio je kako će, potvrdi li analiza da u pitanju Antonia, preispitati je li u potrazi bilo propusta. Potraga za nestalom 17-godišnjakinjom bila je najveća i najobimnija potraga u Hrvatskoj. U njoj su sudjelovale najelitnije snage MUP-a, isušivalo se jezero, pretražene su hiljade kvadratnih kilometara, u pomoć su pozvani i Slovenci sa bespilotnom letjelicom.

Bez rezultata - do trenutka kada su mještani slučajno otkrili ljudske kosti. Prvi je pitanje o načinu potrage javno postavio advokat porodice Bilić Vinko Ljubičić - tvrdio je kako je stalno upozoravao da je to kritično područje koje treba ponovno pretražiti i kako je nevjerovatno da je tijelo duže od godinu dana bilo tamo gdje je zadnji put lociran signal mobitela nesretne Antonie Bilić

U javnu polemiku se uključio i šef HGSS-a Vinko Prizmić. Tvrdi kako je njegova ekipa detaljno pretražila u dva navrata to područje te da bi sigurno da je tijelo bilo na površini bilo i otkriveno. Prizmić je naglasio kako je potraga bila jako intenzivna, na tom području je bilo puno ljudi i teško će biti bilo koga optužiti da je napravio propust.

Potragu za 17-godišnjakinjom koja je zadnji put živa viđena kako ulazi u kamion Dragana Paravinje na čikolskom mostu vodio je tadašnji zamjenik ravnatelja MUP-a Milijan Brkić. Aktualni glavni tajnik HDZ-a na sve je kritike i najave preispitivanja postupanja policije kratko odgovorio kako nije korektno govoriti o propustima: "Učinili smo sve i poduzeli sve da pronađemo Antoniju".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije