Promjena iskaza svjedoka u slučaju Taton

Radiosarajevo.ba
Promjena iskaza svjedoka u slučaju Taton

Svjedok napada na Bricea Tatona, francuskog navijača kojeg su ubili huligani na Obilićevom vencu u centru Beograda, penzionisani radnik MUP-a Dragan C., tvrdi da je Taton sam skočio sa stepenica, te da je drugačiju izjavu ranije dao jer mu je tokom istrage sugerisano da promijeni iskaz. Zbog promijenjene izjave svjedoka, ministar policije Srbije Ivica Dačić zatražio je hitnu istragu, naročito po pitanju uticanja insprektora na svjedoka, piše B92.

Penzionisani policajac Dragan C. obezbjeđivao je garažu na Obilićevom vencu tog 17. septembra 2009., a u pisanoj izjavi koju je predao sudu on sada tvrdi da je vidio kako Brice Taton sam skače sa stepenica, a ne da ga neko baca.

„U jednom trenutku video sam da je jedan mladić, kasnije sam saznao da se zove Bris Taton, skače sa platoa na Obilićevom vencu i pada pored mene. Odmah sam mu prišao, bio je povređen, ali potpuno svestan. Ubrzo je došla Hitna pomoć… Tada smo inkasant i ja stavili Tatona u stolicu u preneli ga preko ograde, a potom izneli uz stepenice na plato na Obilićevom vencu, gde je bilo vozilo Hitne pomoći. Napominjem da prilikom skoka Tatona niko nije bio pored njega, kao ni na stepenicama. Tada je tu bio i kolporter Đurić, koji je svako veče tu prodavao razne časopise, i isti mi je rekao da je Taton bežeći iz tuče, naskočio na žardinjeru i preskočio ogradu. Zajedno smo videli da su u žardinjeri ostali tragovi Tatonovih patika i izlomljene grane tuje", naveo je Dragan C.

Zbog ubistva francuskog navijača Bricea Tatona pravosnažnom presudom je 15 navijača Partizana osuđeno na ukupno 123 godine zatvora. Na suđenju je utvrđeno da je grupa navijača tukla Tatona i bacila ga sa stepenica u četiri i po metra dubok ponor, nakon čega je on preminuo u bolnici. Roditelji Bricea Tatona od države Srbije traže odštetu u iznosu od 300.000 eura.

On tvrdi da je ta žardinjera naknadno sklonjena, kao i da je sve ovo već rekao inspektorima u beogradskoj policiji.

"Inspektori su insistirali da promenim tu izjavu i kažem da sam video da je Taton bačen. Nisam na to pristao, jer to nije istina i od tada me u vezi ovog slučaja niko nikad nije zvao", naveo je Dragan C.

Ubicama Brice Tatona prepolovljena kazna

Svetozar Vujačić, branilac Dejana Puzigaće, koji je kao jedan od organizatora napada na francuske navijače u odsustvu osuđen na 14 godina zatvora, tražit će ponavljanje suđenja, pišeB92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije