Prolaznici tuku i vrijeđaju djecu iz Svratišta

Radiosarajevo.ba
Prolaznici tuku i vrijeđaju djecu iz Svratišta


Djeca koja žive i rade na ulici u novosadsko Svratište za djecu ulice dolaze i u modricama, a zaposleni u ovoj ustanovi ogorčeni su jer Novosađani djecu vrijeđaju, udaraju, pa čak i gađaju kamenjem, piše 24sata.

Prema istraživanju koje su u Svratištu među djecom proveli zaposleni i Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta, čak 93 posto njih trpi fizičko i psihičko nasilje od strane prolaznika.

„Anketirali smo 81 dete da bismo saznali u kakvim uslovima žive i rade, šta im je najveći problem. Rezultati do kojih smo došli su poražavajući i sramotni za ovaj grad“, kaže psihologinja Daliborka Batrnek, koordinatorka Svratišta za djecu ulice u Novom Sadu.

Prema njenim riječima, 93 posto mališana koji žive i rade na ulici trpi psihičko i fizičko nasilje od strane prolaznika.

„Od toga, 45 odsto dece je imalo iskustvo da ih vređaju, psuju i nazivaju pogrdnim imenima, a 37 njih je doživelo da im prete da će ih prebiti. Međutim, to se ne zaustavlja samo na uvredama i pretnjama, jer mnogi Novosađani idu i mnogo dalje. Tako je 27 odsto dece doživelo da su ih prolaznici udarili, a 28 odsto njih su gađali flašama i kamenicama“, kaže Batrnek.

Batrnek dodaje da djeca nerijetko u Svratište dolaze u modricama, ali da je problem i što djeca ne žele da pričaju o tome šta preživljavaju. Batrnek kaže da ne može shvatiti razloge zbog kojih bi se neko usudio da vrijeđa ili udari dijete koje nije svojom voljom na ulici.

„Deci je ionako teško što moraju da prose i rade na ulicama i ne mogu da shvatim sugrađane koji se prema njima tako ponašaju. Naša država ne radi ništa da zaštiti ovu decu, niko ne brine o njihovim pravima i celo društvo je krivo za ovakvu situaciju“, kaže Batrnekova.

Batrnek kaže da djeca trpe nasilje i od strane roditelja, a da ih nerijetko tuku i zato što uopšte dolaze u Svratište.

“Jedno dete je bilo u strašnim modricama, pa smo ga hitno odveli u ambulantu. Naravno, takve slučajeve prijavljujemo policiji i Centru za socijalni rad, ali je teško dokazati ko je udario to dete. U kontaktu smo i sa njihovim roditeljima, ali je strašno što se dešava da decu čak i roditelji tuku ako dolaze u Svratište jer to znači da nisu na ulici i da ne zarađuju”, priča Batrnek.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije