Prognani Srbi traže 10 milijardi dolara odštete

Radiosarajevo.ba
Prognani Srbi traže 10 milijardi dolara odštete

Srbi koji su tokom akcije Oluja (1995) u Krajini bili prognani iz svojih kuća, podigli su tužbu protiv američke kompanije MPRI zbog sudjelovanja u ovoj vojnoredarstvenoj akciji, te traže 10,4 milijarde dolara odštete, piše Index.hr.

Sud u Chicagu ovih se dana proglasio nadležnim za taj slučaj, u kojem se kompanija MPRI tereti da je instruirala Hrvatsku vojsku u Oluji i na taj način sudjelovala u protjerivanju 200.000 Srba iz Krajine.

Tužbu su podnijele organizacije "Žrtve genocida u Krajini" i "Srpski krajiški sabor", a kao dokaz su priložili ugovor MPRI-a i Hrvatske o obuci hrvatskih časnika i vojnika.

U tužbi su angažirana četiri odvjetnika-Anthony D'Amato, Robert Pavić, John Ostojić i Kevin Rogers-koji traže da svaka žrtva progona u Oluji dobije 25.000 dolara, a na konto kamata zahtijevaju astronomskih pet milijardi dolara, piše Index.

Tužba je podnesena sredinom avgusta, a Jutarnji list navodi kako je riječ o jednoj od najvećih američkih kompanija koja veliki dio svojih poslova obavlja za ministarstvo obrane SAD-a.

Tužba je zacijelo jedna od nabizarnijih i najnevjerojatnijih koje su podnesene u vezi sa sudjelovanjem umirovljenih američkih časnika u izgradnji neke vojske u svijetu, piše Jutarnji.

Na 40 stranica tužbe navodi se da je MPRI nabavljao topničko naoružanje za Hrvatsku, organizirao ustupanje obavještajnih i satelitskih podataka američke vojske HV-u te obučavao hrvatske vojnike. Dodaje se i da je 1994. tadašnji ministar obrane Gojko Šušak njihovim čelnicima rekao da mu je želja prognati Srbe iz Hrvatske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije