Srbija: Učenicima na takmičenju dali test koji ne znaju riješiti ni profesori

Radiosarajevo.ba
Srbija: Učenicima na takmičenju dali test koji ne znaju riješiti ni profesori
Na prste se mogu izbrojiti učesnici općinskih takmičenja iz književnosti u cijeloj Srbiji koji su proteklog vikenda uspjeli osvojiti 16 do 20 bodova i tako se plasirati na gradska i okružna takmičenja.

Ništa manje nego djeca, ostali su zatečeni i nastavnici srpskog jezika i književnosti kada su vidjeli koliko su teška pitanja na koja trebaju odgovoriti učenici sedmog i osmog razreda, pišu Večernje novosti.

Gornji Milanovac, Čačak, Novi Sad, Negotin, Požarevac, Velika Plana, Smederevska Palanka, Šabac, Aranđelovac, Pančevo - samo su neki od gradova u kojima se nijedan đak, prema prvobitnim kriterijumima, nije uspio plasirati na okružno takmičenje.

Na kraju dana, u subotu, kada su testovi Književne olimpijade pregledani i kada u većini općina djeca nisu "prebacila" 12 ili 13 bodova, stigla je instrukcija organizatora, Društva za srpski jezik i književnosti, da se prag za prolaz na sljeedeći nivo takmičenja osmacima spusti na 12, a sedmacima na 11 od 20 bodova.

Na treće pitanje testa za sedmi razred niko nije znao odgovoriti. Tražen je podatak od koga je Vuk Karadžić zabilježio Zlatnu jabuku i devet paunica. Tačan odgovor - od Gruja Mehandžića.

Na ovo pitanje bukvalno nijedan učenik nije znao odgovor. Pošto nije bilo nijednog tačnog odgovora u cijeloj Srbiji, tokom dana odlučeno je da se prag za sedmi razred spusti na 15 bodova. Do kraja dana, letvica je još jednom spuštena.

"Zaista nije nužno da djeca, čak ni za nivo takmičenja, uče takve stvari i da pamte ime Gruja Mehandžića. Takve podatke zna i malo koji profesor", kazala je nastavnica koja je imala takmičare u Beogradu.

Šokirani testom

"Pitali su ih koje godine je rođen i umro Sveti Sava, a ni historijski izvori nisu jednoglasni u tome o kojim godinama je riječ. Kada smo se žalili, odlučili su dopuniti ključ za ocjenjivanje i priznajti različite odgovore. Jednostavno, djeca su bila pod velikim stresom zbog takmičenja, a test ih je potpuno šokirao. To su sve dobri đaci, pripremali su se, a onda su pogledali zadatke i shvatili da na polovinu pitanja ne znaju odgovore", kazali su nastavnici.

Nastavnici tvrde da je i pregledanje testova bilo komplicirano pa su tokom dana stigle dopune "ključa" i novi odgovori koji mogu biti priznati.

U Društvu za srpski jezik objašnjavaju da su pitanja slali nastavnici "praktičari". To je bila novina ove godine i nije se pokazala kao uspješna.

"Htjela sam napraviti eksperiment, da nastavnici sami pošalju zadatke na teme koje rade s učenicima, a onda smo na osnovu tih zadataka napravili kompoziciju testa. Ispalo je da su nastavnici, iz želje da se pokažu kao dobri sastavljači, precijenili učeničke mogućnosti", objašnjava prof. dr Zona Mrkalj, predsjednica Društva za srpski jezik i književnost.

"Nećemo ići na štetu djece. Kada stignu rezultati iz cijele Srbije, ukoliko se ispostavi da je manji broj osmaka prošao na sljedeći nivo, onda ćemo i njima granicu spustiti na 11 bodova. Zadaci za sljedeći nivo takmičenja bit će prilagođeniji.

Zadaci koji su najviše zbunili đake

Sedmi razred:

- Napiši ime i prezime osobe od koje je Vuk S. Karadžić zapisao bajku "Zlatna jabuka i devet paunica", dok je boravio u Zemunu. (Grujo Mehandžić)

- Sveti Sava živeo je od...do...(1175-1236, a naknadno je priznato i 1174-1235)

Osmi razred:

- Koje godine je izdata zbirka pjesama u čijem predgovoru je Vuk S. Karadžić pisao o narodnim pjevačima i kazivačima? (1833)

- Vrsta kružne kompozicije, koja se javlja u pesmi "Manasija" Vaska Pope i kojom se početna i završna strofa ponavljaju izmenjenim redom (inverzijom) i time čine krug, zatvorenu i skladnu celinu, naziva se... (prstenasta kompozicija)

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije