Prof. Stojanović: Vučić nije zadovoljan 'rezultatima' zadnjih ratova, pa čeka trenutak za nove?!

6
Radiosarajevo.ba
Prof. Stojanović: Vučić nije zadovoljan 'rezultatima' zadnjih ratova, pa čeka trenutak za nove?!
Foto: EPA-EFE / Aleksandar Vučić

Profesorica Dubravka Stojanović, ugledna srbijanska historičarka, jutros je kazala da misli da će u slučaju poraza njegove stranke na predstojećim izborima, Aleksandar Vučić mnogo teže predati vlast nego što je to učinio Slobodan Milošević.

"Vidjeli smo na primjerima Hrvatske, Daytonskog sporazuma, Petog oktobra, da se Milošević kada ga se pritisne ponašao racionalno i prihvatao poraze. Mislim da sa Vučićem nije takav slučaj i da će se teško odreći vlasti kada dođe vreme da bude poražen", kazala je ona u razgovoru za N1 Srbije.

Profesorica Stojanović je kazala da je u osnovi Vučićeve politike održavanje statusa quo, ne samo kada je u pitanju "zamrznuti konflikt" na Kosovu. Ona kaže da Vučić vodi politiku "zamrznutog konflikta" prema svim susjednim državama.

Nove cijene maslinovog ulja frapirale cijelu Europu: Čak veterani u industriji ne mogu vjerovati

Nove cijene maslinovog ulja frapirale cijelu Europu: Čak veterani u industriji ne mogu vjerovati

"Vučić, a tu ima veliku podršku unutar srpske politike, elite i društva, nije zadovoljan rezultatima ratova koje je Srbija vodila 90-ih godina u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori.

On je prošle sedmice članovima Srpske Akademije nauka i umjetnosti otvoreno kazao da Srbija mora čekati da se promijene postojeći odnosi u svijetu da bi napokon riješila svoje nacionalne i državne ciljeve. A to je moguće učiniti samo novim ratovima", kazala je profesorica Stojanović.

Ona je zaključila da je generalna linija politike Aleksandra Vučića održavanje statusa quo, deklarativno izjašnjavanje za mir, potpisivanja sporazuma koji ih neće ni na šta obavezivati... To može trajati dvije-tri decenije, "odnosno do trenutka kada se cijeli svijet promijeni u skladu s njegovim očekivanjima i planovima".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije