Prodavnica 'neonacističke i ustaške mode' u Zagrebu

Radiosarajevo.ba
Prodavnica 'neonacističke i ustaške mode' u Zagrebu

Vijest o otvaranju prodavnice odjeće Brevik u Njemačkoj, u vlasništvu modnog brenda Thor Steinar, prije desetak dana odjeknula je širom svijeta, a sam čin tada je najoštrije osuđen te je iz gradske uprave Chemnitza poručeno kako će učiniti sve, u okviru zakona moguće, da prodavnicu i zatvore.

Ali, priča o marki odjeće koju vole neonacisti, nije nešto što se događa samo u Njemačkoj, s obzirom na to da se odjeća i modni dodaci koje nudi Thor Steinar mogu kupiti i u samom centru Zagreba, piše Tportal.hr.

Radi se o prodavnici 'ulične mode' (streetwear) Izvan kontrole, u vlasništvu istoimene kompanije koja je ekskluzivni zastupnik Thora Steinara za Hrvatsku, a u kojoj se mogu kupiti muška i ženska odjeća, kape, remeni, nakit...iz linije ovog brenda.

Izvan kontrole ne nudi samo kolekcije Thora Steinara, nego i odjeću marke Ansgar Aryan, koja je povezana s poznatim njemačkim ekstremno desničarskim brendom Sleipnir. Ako je sve to, kako piše Tportal.hr, previše germano-nordijski za ukus mogućeg hrvatskog kupca, na policama radnje postoji i kolekcija S-HD, koja sadrži majicu na kojoj se veliča zloglasna legija vojske NDH.

Riječ je o 369. legiji, zvanoj Vražija legija, koja je zajedno s Hitlerovom vojskom u Drugom svjetskom ratu učestvovala u opsadi Staljingrada. Na majici se vidi slika Pavelićevih vojnika pod šljemovima, koji marširaju u boj, a ispod slike je natpis 'što bog da i sreća junačka', koji je bio službeni moto Vražije legije.

Podsjetimo, kompanija Thor Steinar je i prije imala probleme s njemačkim vlastima, te su im zatvorene prodavnice odjeće u Magdeburgu i Leipzigu, jer cijela marka svojim dizajnom, marketingom i porukama u osnovi podilazi neonacističkom pokretu, za što u Njemačkoj imaju nultu toleranciju. Njemačke službe sigurnosti nošenje marke Thor Steinar smatraju jednim od obilježja neonacista.

U Zagrebu radnja 'uspješno' radi, što samo po sebi govori da tamošnje vlasti na ovaj čin neonacističke i ustaške propagande ne reaguju, a vlasnici radnje o svemu tome ne žele govoriti.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije