Problemi u komšiluku: Zagreb zatrpan smećem, čistači u štrajku

1
AA
Problemi u komšiluku: Zagreb zatrpan smećem, čistači u štrajku
FOTO: AA / Grad gomila smeće na ulicama

Radnici Čistoće od jučer su u štrajku zbog vanrednih otkaza koji su izdani trojici njihovih kolega, gradsko smeće nakuplja na zagrebačkim ulicama jer radnici se i dalje odbijaju vratiti na posao nezadovoljni niskim plaćama i uvjetima rada.

Štrajk kojemu se jučer pridružilo oko 1.000 uposlenika firme Čistoća u tri smjene, izbio je u početku bez sindikalne organizacije, a glavni povod štrajku su, naveli su nezadovoljni radnici, vanredni otkazi koji su krajem prošle sedmice uručeni trojici njihovih kolega zbog navodno nesavjesnog obavljanja posla.

Naime, trojica radnika snimljena su mobitelom od građana kako u kamion za plastiku iskrcavaju kontejnere s ostalim otpadom, što je nakon emitiranja na centralnom državnom dnevniku izazvalo bijes građana i dijela javnosti. Svega desetak dana nakon tog događaja Zagrebački holding, vlasnik podružnice Čistoća, dvojici radnika i vozaču uručio je vanredni otkaz.

Kino Meeting Point: Publika uživala u filmu 'Dobro sam', prisustvovao i ambasador Marco Di Ruzza

Kino Meeting Point: Publika uživala u filmu 'Dobro sam', prisustvovao i ambasador Marco Di Ruzza

Frizerka iz Zagreba dobila više od 3000 eura kazne jer je digla cijenu za 36 centi

Frizerka iz Zagreba dobila više od 3000 eura kazne jer je digla cijenu za 36 centi

Od jučer okupljeni radnici Čistoće poručili su kako se neće vratiti na posao dok se i njihova trojica kolega ne vrate na posao, a u obrazloženju su naveli kako nije bila riječ o neodgovornom miješanju otpada, nego o korištenju kanti za drugu vrstu otpada za zbrinjavanje prevelike količine plastike.

Iako su još jučer vanredni otkazi trojici radnika suspendirani i oni su vraćeni na posao, nezadovoljni radnici, njih oko 700, i dalje su jutros okupljeni u sjedištu Čistoće kako bi nastavili štrajk u jutarnjoj smjeni.

Predsjednica Sindikata Čistoća Zagreb Mirjana Kaltak izjavila je kako je velik broj okupljenih radnika koji odbijaju krenuti na posao jutros predalo svoje zahtjeve Upravi Zagrebačkog holdinga za povećanjem osnovica, koeficijenata i materijalnih prava.

"Dok nam se to ne ispuni, svi kao jedan smo odlučili ostati tu u krugu podružnice", izjavila je Kaltak za AA.

Jutros su se u sjedištu Čistoće okupili radnici noćne i prve smjene koji se odbijaju vratiti na posao do ispunjenja zahtjeva, potvrdila je sindikalna predstavnica Kaltak koja je istaknula kako je Uprava povukla vanredne otkaze ugovora o radu te kako su trojica radnika vraćeni na posao.

Prosječna plaća zagrebačkog komunalnog radnika iznosi između pet i petipol hiljada kuna (660 i 730 eura).

Nezadovoljstvo radnika u podružnici Čistoća buja već neko vrijeme, nezadovoljni su visinom plaće, nedostatkom ljudi, manjkom opreme, uvjetima rada, ali i pritiscima kojima su kao radnici izloženi otkad je na području Grada Zagreba uvedeno sortiranje otpada iz domaćinstava, odnosno od početka septembra 2022. godine.

Stanje sa smećem na ulicama glavnog grada Hrvatske još uvijek je podnošljivo, no nastavi li se štrajk radnika, uskoro bi gradske ulice mogle postati zatrpane plavim i žutim vrećicama u koje građani sortiraju otpad.

Kaltak je još pred kraj prošle godine najavila kako će sindikati svim zakonskim mogućnostima tražiti povećanje plaća radnika Zagrebačkog holdinga i rješavanje organizacije i sistematizacije po podružnicama te ujednačavanje koeficijenta za ista radna mjesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije