Problem za komšije: Mađarska pokrenula arbitražni postupak protiv Hrvatske

0
Radiosarajevo.ba
Problem za komšije: Mađarska pokrenula arbitražni postupak protiv Hrvatske
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković

Mađarski MOL pokrenuo je arbitražu protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih gasnom tržištu 2022. i 2023. godine, koje se odnose na obavezu INE da Hrvatskoj elektroprivredi prodaje domaći gas po nižim cijenama od tržišnih.

"MOL potvrđuje da je pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske radi nadoknade štete", navodi se u kratkom saopćenju MOL-a.

Nova arbitraža pokrenuta je pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicionih sporova u Washingtonu. Vrijednost arbitraže još nije objavljena, ali hrvatski mediji prenose da se radi o desetinama miliona evra.

Kovačević: Ono što je sinoć preživio Trump može se desiti Dodiku i Vučiću

Kovačević: Ono što je sinoć preživio Trump može se desiti Dodiku i Vučiću

Arbitraža je pokrenuta zbog odluke Vlade iz septembra 2022. godine, po kojoj je INA sav gas proizveden u Hrvatskoj morala prodavati HEP-u po regulisanoj cijeni.

Vlada je to regulisala izmjenom Uredbe o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, donijetoj sredinom septembra 2022. godine, koja je vrijedila do kraja istog mjeseca 2023. godine, a poslije je produžena.

Tada je ujedno regulisana i cijena po kojoj Ina domaći gas prodaje HEP-u i ona je prvo iznosila 41 euro za megavatsat, a poslije 47 euura po megavatsatuu.

Kako danas poručuju izvori bliski MOL-u, iz ove kompanije su u posljednjih godinu i po više puta kontaktirali sa nadležnima u Vladi Hrvatske i pokazali spremnost za pronalaženje sporazumnog rješenja za obje strane, koje ranije nije postojalo.

Mađarski MOL u INI ima 49,1 posto dionica, Hrvatska 44,8 posto, a privatni i institucionalni investitori 6,1 posto dionica, objavile su Nezavisne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije